Igazság, ügy
béel
2018. július 17. kedd, 11:22
Lehet, hogy az igazságügyi módosításokról lesz szó. Vagy egy esetleges újabb amnesztiatörvénytől.

Ismét mozgalmassá vált a román közélet: Klaus Iohannis államfő kedden váratlanul egyeztetésekre hívta Viorica Dăncilă miniszterelnököt az államfői hivatalba. A találkozóra várhatóan szerda reggel kerül sor.

A meghívás apropója egyelőre nem ismert, azonban a legkevésbé sem kizárt, hogy köze van egyes bukaresti sajtóorgánumok azon értesüléséhez, miszerint a kormány újabb, a részleges közkegyelemről sürgősségi kormányrendeletet készül elfogadni.

A tavaly botrányokozó 13-as sürgősségi rendelethez hasonló dokumentumot állítólag keddi ülésén fogadná el a kormány, ám Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: egyeztetett a miniszterelnökkel és Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, és mindegyikük cáfolta, hogy tervben lenne egy ilyen rendelet.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke is cáfolta, hogy napirenden lenne egy ilyen tervezet.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Dragnea szeretné, ha elfogadnák a rendeletet,  Tăriceanu viszont, akit Dragneával ellentétben alapfokon felmentettek az ellene felhozott, hamis tanúzásról szóló vádak alól, nem támogatja. Már csak azért sem, mert indulni kíván a jövő évi államfőválasztáson, és nagyon nem jönne jól neki, ha összefüggésbe hoznák a nevét egy ilyen rendelettel.

Éppen ezért a kormányba az ALDE által jelölt Tudorel Toader igazságügy-miniszter nem is volt hajlandó aláírni a tervezetet, amely így elvileg nem is kerülhet a kormány elé elfogadásra.

Dragneának pedig égető szüksége lenne egy ilyen rendeletre, mivel alapfokon három és fél év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazásainak ügyében.

Mint ismeretes, a hírhedt 13-as sürgősségi rendelet, amelyet tavaly egy késő esti kormányülésen fogadtak el, óriási botrányt okozott, tüntetők tízezrei vonultak utcára miatta.

Bár a kormányoldal szerint csak a börtönök túlzsúfoltságát akarták csökkenteni vele, az ellenzék szerint arra szolgált, hogy a börtön által fenyegetett politikusok – elsősorban Dragnea – megússzák a büntetést.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27404
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.