Igazság, ügy
béel
2018. július 17. kedd, 11:22
Lehet, hogy az igazságügyi módosításokról lesz szó. Vagy egy esetleges újabb amnesztiatörvénytől.

Ismét mozgalmassá vált a román közélet: Klaus Iohannis államfő kedden váratlanul egyeztetésekre hívta Viorica Dăncilă miniszterelnököt az államfői hivatalba. A találkozóra várhatóan szerda reggel kerül sor.

A meghívás apropója egyelőre nem ismert, azonban a legkevésbé sem kizárt, hogy köze van egyes bukaresti sajtóorgánumok azon értesüléséhez, miszerint a kormány újabb, a részleges közkegyelemről sürgősségi kormányrendeletet készül elfogadni.

A tavaly botrányokozó 13-as sürgősségi rendelethez hasonló dokumentumot állítólag keddi ülésén fogadná el a kormány, ám Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: egyeztetett a miniszterelnökkel és Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, és mindegyikük cáfolta, hogy tervben lenne egy ilyen rendelet.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke is cáfolta, hogy napirenden lenne egy ilyen tervezet.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Dragnea szeretné, ha elfogadnák a rendeletet,  Tăriceanu viszont, akit Dragneával ellentétben alapfokon felmentettek az ellene felhozott, hamis tanúzásról szóló vádak alól, nem támogatja. Már csak azért sem, mert indulni kíván a jövő évi államfőválasztáson, és nagyon nem jönne jól neki, ha összefüggésbe hoznák a nevét egy ilyen rendelettel.

Éppen ezért a kormányba az ALDE által jelölt Tudorel Toader igazságügy-miniszter nem is volt hajlandó aláírni a tervezetet, amely így elvileg nem is kerülhet a kormány elé elfogadásra.

Dragneának pedig égető szüksége lenne egy ilyen rendeletre, mivel alapfokon három és fél év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazásainak ügyében.

Mint ismeretes, a hírhedt 13-as sürgősségi rendelet, amelyet tavaly egy késő esti kormányülésen fogadtak el, óriási botrányt okozott, tüntetők tízezrei vonultak utcára miatta.

Bár a kormányoldal szerint csak a börtönök túlzsúfoltságát akarták csökkenteni vele, az ellenzék szerint arra szolgált, hogy a börtön által fenyegetett politikusok – elsősorban Dragnea – megússzák a büntetést.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27404
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.