Fotó forrása: Izsák Balázs Facebook-oldala
Terror Siculorum
Timi
2018. július 6. péntek, 19:32
A terrorperben elítélt két aktivista családtagjai és barátai felhívást tettek közzé. Izsák Balázs SZNT-elnök is felháborodott az ítélet miatt.

Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és barátai közös felhívást tettek közzé, melyben tüntetésre mozgósítanak. A demonstráció 2018. július 7-én 18 órától kezdődik Kézdivásárhely főterén.

„Felkérjük az erdélyi magyar pártok, civil és egyházi szervezetek vezetőit, hogy ezen vegyenek részt, és együttes erővel lépjenek fel közösségünk tagjainak védelmében. Kérjük őket, hogy szervezzenek meg és jelentsenek be, egy országos súlyú tüntető rendezvényt, folyamatos média megjelenést István és Zoltán ügyének, hogy ne legyen magyar, erdélyi ember, aki nem hallott ügyükről. Meg kell mutatnunk ország világ előtt, hogy a történtek ellenére sem engedünk a megfélemlítésnek.” – fogalmaznak a felhívásban.

Nyilatkozatot tett közzé Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is. Ebben a székely autonómiatörekvések miatti megtorló, az egész közösség megfélemlítését célzó politikai ítéletnek nevezi a legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős végzését, amely terrorizmus vádjával öt-öt év börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját.

Az SZNT elnöke úgy értékeli: egy koncepciós perben született méltánytalan ítélet, egy uszító hangú vádirat alapján, amelynek célja, hogy bizalmatlanságot és

gyűlöletet keltsen a románokban, a romániai magyar közösséggel, de éppenséggel Magyarországgal szemben is.

Izsák Balázs felidézte: az SZNT Állandó Bizottsága már két évvel korábban megállapította, hogy a vádirat szélsőségesként, irredentaként és idegengyűlölőként állítja be az egész autonómiamozgalmat, amely az ügyészek szerint erőszakkal akarja elérni Székelyföld autonómiáját.

„Erkölcsi kötelességünk, hogy minél többen és minél hangsúlyosabban felemeljük a szavunkat, tiltakozzunk itthon és a nagyvilágban, hogy ne térhessen vissza az az embertelen diktatúra, a Securitate diktatúrája, amely 1989 előtt pokollá tette az életünket” – zárta állásfoglalását az SZNT elnöke.

A hét folyamán több erdélyi magyar politikai és civil szervezet is megszólalt a terrorperben elítélt Beke István és Szőcs Zoltán mellett.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27276
Ma jelentette be, hogy jövőre újra indul, és semmi kétségünk afelől, hogy meg is választják.
Áram és víz nélkül maradt vasárnap teljes Lugos. Temes megyében 45 ezer ember hiányolja a 20. század civilizatorikus vívmányát, a villanyt.
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Januárban Kolozsváron tapsolhatunk a USNK-nak.
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.