Ezentúl börtönbe kerülhet, aki a zsidókat becsmérli

Az interneten és a közösségi fórumokon gyakori antiszemitizmust törvénnyel állítanák meg. Ahogyan a románellenességet is.
Hirdetés

A román parlament újabban különösen érzékeny a gyűlöletkeltésre: az antiszemita megnyilvánulásokat börtönnel sújtó törvény már átment a parlamenten – ma hirdette ki Klaus Iohannis államfő –, de a napokban hasonló tövénykezdeményezést terjesztettek be a románellenesség visszaszorítására is.

Valamennyi párt törvényhozója támogatta a törvénykezdeményezést, mert úgy gondolják, az idegengyűlöletet büntető általános rendelkezéseken túlmenően szükség van egy külön törvényre, mely megfékezi az interneten és közösségi fórumokon terjedő, zsidósággal szembeni gyűlöletkeltést.

A jogszabályban az antiszemitizmus fogalmát a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség általánosan elfogadott definíciója alapján határozták meg, eszerint  

antiszemitizmusnak minősül minden olyan fizikai vagy szóbeli megnyilvánulás, amely a zsidók vagy a zsidó közösségi és egyházi intézmények ellen irányul.

A törvény szerint: antiszemita megnyilvánulásért, náci jelképek terjesztéséért három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés járhat. Súlyosabb büntetésre – háromtól tíz évig terjedő börtönre – számíthat, aki antiszemita jellegű szervezetet alapít vagy pénzel.

A törvény büntetlenséget biztosít azoknak, akik elkövették ugyan ezeket a bűncselekményeket, de – még a hatósági leleplezés előtt – feljelentik az antiszemita szervezkedés többi résztvevőjét.

Hirdetés

Ezt a törvényt másolták le – szinte szóról szóra – a románellenességet büntető törvény előkészítésekor.

Hátha nem állnak meg itt a honatyák, és hasonló törvényt hoznak a cigányság vagy a magyarság védelmében is.

Hirdetés