Romániának kémkedett egy orosz energetikai cégvezető?

A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
Hirdetés

A román hírszerzés javára való kémkedés vádjával elrendelte egy moszkvai bíróság Carina Turcan (a név orosz változata szerint Karina Curkan) előzetes letartóztatását – közölték orosz hírügynökségek.

Hivatalosan meg nem erősített források szerint Carina Turcan vélhetően az Inter RAO elnevezésű orosz állami energetikai vállalat egyik igazgatósági tagja, aki

szerdán panaszt nyújtott be a letartóztatása ellen, és tagadja a vádat.

Panaszát a bíróság jövő hét csütörtökén vitatja meg. A titkosan kezelt ügy vádlottjának személyazonosságát hivatalosan nem erősítették meg. A cégnél annyit közöltek, hogy a vezető „szabadságon van”.

Az Interfax hírügynökség informátora rámutatott, hogy a román kémszolgálat szoros együttműködést folytat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). A Kommerszant című lap szerint a nőt hosszas megfigyelés után vette őrizetbe pénteken a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A TASZSZ hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy

Turcan két évvel ezelőtt mondott le moldovai állampolgárságáról az orosz felvételének javára.

A TASZSZ közlése szerint Teodor Meleșcanu külügyminiszter közölte, hogy Bukarest szükség esetén kész konzuli segítséget nyújtani Turcannak.

Hirdetés

Az Inter RAO vállalatnál dolgozó Turcan több jelentős ukrajnai, moldovai, romániai és törökországi energiaprojekt fontos részese volt.

Ha a vádlottra rábizonyítják a bűnösséget, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Az ügy egyik furcsasága, hogy kémkedéssel az orosz törvények értelmében csakis külföldi állampolgárságú vagy hontalan személyek vádolhatók meg, orosz állampolgárt viszont ilyen esetekben államtitok kiszolgáltatása vagy hazaárulás címén vonhatnak felelősségre. Vagyis a jelentésekből nem derül ki egyértelműen, hogy milyen állampolgárságú a vádlott.

 

Hirdetés