Fotó forrása: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala
Nem egy nyelvet beszélnek
Szerző: Főtér.ro
2018. június 15. péntek, 20:08
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.

Nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója, mert szerinte Kali István, a szövetség marosvásárhelyi ügyvezető elnöke rendkívül kártékonyan kommunikál a nyelvi jogok érvényesítéséről. Kali ugyanis arra panaszkodott a sajtóban és a közösségi médiában, hogy

a marosvásárhelyi RMDSZ nem talál szinkrontolmácsot, amely a helyi tanácsülések kétnyelvűségét biztosítaná.

Ez a fajta kommunikáció mindamellett, hogy teljesen szembemegy a Szövetség jelenlegi közigazgatási törvénymódosítási erőfeszítéseivel, a helyi magyar közösségnek is nagyon árt – írja Szigeti. Hozzáteszi: Kali ezzel táptalajt biztosít azoknak a politikai szereplőknek, akik magyarellenességre építik kommunikációjukat, és felmenti Dorin Florea polgármestert a szinkrontolmácsok biztosításának elmulasztásáért.

„A nem találtunk szinkrontolmácsot azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen, az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban, már régen megoldották. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, meggyőződésünk, hogy a szinkrontolmács biztosítását nem fapados módszerekkel kell megoldani, hanem ez, a Polgármesteri Hivatal kötelezettsége.” – fogalmaz a Cemo ügyvezetője. 

Szigeti felemlegeti: a szinkrontolmácsok magas honoráriumára hivatkozni azért nem állja meg a helyét, mert a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok két kézzel szórják a város pénzét, például egynyelvű rendezvények megszervezésére. Azt is nehezményezi, hogy decemberi tragumurás botrány után Kali által beígért magyar anyanyelvű kommunikációs szakember alkalmazása elmaradt.

Kali munkásságára – szerinte – a város lakosai is panaszkodtak.

A Cemo azt kéri Kelemen Hunortól, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke Kali István, politikai kommunikációs képzésben részesülhessen, esetleg egy tapasztaltabb RMDSZ-es kollega tanítsa meg a politikai érdekérvényesítés eszköztár használatára. Azt a lehetőséget is érdemes mérlegelni, hogy egy rátermettebb személy kerüljön a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségébe – javasolja levelében Szigeti.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26996
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.