Fotó forrása: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala
Nem egy nyelvet beszélnek
Szerző: Főtér.ro
2018. június 15. péntek, 20:08
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.

Nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója, mert szerinte Kali István, a szövetség marosvásárhelyi ügyvezető elnöke rendkívül kártékonyan kommunikál a nyelvi jogok érvényesítéséről. Kali ugyanis arra panaszkodott a sajtóban és a közösségi médiában, hogy

a marosvásárhelyi RMDSZ nem talál szinkrontolmácsot, amely a helyi tanácsülések kétnyelvűségét biztosítaná.

Ez a fajta kommunikáció mindamellett, hogy teljesen szembemegy a Szövetség jelenlegi közigazgatási törvénymódosítási erőfeszítéseivel, a helyi magyar közösségnek is nagyon árt – írja Szigeti. Hozzáteszi: Kali ezzel táptalajt biztosít azoknak a politikai szereplőknek, akik magyarellenességre építik kommunikációjukat, és felmenti Dorin Florea polgármestert a szinkrontolmácsok biztosításának elmulasztásáért.

„A nem találtunk szinkrontolmácsot azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen, az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban, már régen megoldották. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, meggyőződésünk, hogy a szinkrontolmács biztosítását nem fapados módszerekkel kell megoldani, hanem ez, a Polgármesteri Hivatal kötelezettsége.” – fogalmaz a Cemo ügyvezetője. 

Szigeti felemlegeti: a szinkrontolmácsok magas honoráriumára hivatkozni azért nem állja meg a helyét, mert a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok két kézzel szórják a város pénzét, például egynyelvű rendezvények megszervezésére. Azt is nehezményezi, hogy decemberi tragumurás botrány után Kali által beígért magyar anyanyelvű kommunikációs szakember alkalmazása elmaradt.

Kali munkásságára – szerinte – a város lakosai is panaszkodtak.

A Cemo azt kéri Kelemen Hunortól, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke Kali István, politikai kommunikációs képzésben részesülhessen, esetleg egy tapasztaltabb RMDSZ-es kollega tanítsa meg a politikai érdekérvényesítés eszköztár használatára. Azt a lehetőséget is érdemes mérlegelni, hogy egy rátermettebb személy kerüljön a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségébe – javasolja levelében Szigeti.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26996
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.