Fotó forrása: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala
Nem egy nyelvet beszélnek
Szerző: Főtér.ro
2018. június 15. péntek, 20:08
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.

Nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója, mert szerinte Kali István, a szövetség marosvásárhelyi ügyvezető elnöke rendkívül kártékonyan kommunikál a nyelvi jogok érvényesítéséről. Kali ugyanis arra panaszkodott a sajtóban és a közösségi médiában, hogy

a marosvásárhelyi RMDSZ nem talál szinkrontolmácsot, amely a helyi tanácsülések kétnyelvűségét biztosítaná.

Ez a fajta kommunikáció mindamellett, hogy teljesen szembemegy a Szövetség jelenlegi közigazgatási törvénymódosítási erőfeszítéseivel, a helyi magyar közösségnek is nagyon árt – írja Szigeti. Hozzáteszi: Kali ezzel táptalajt biztosít azoknak a politikai szereplőknek, akik magyarellenességre építik kommunikációjukat, és felmenti Dorin Florea polgármestert a szinkrontolmácsok biztosításának elmulasztásáért.

„A nem találtunk szinkrontolmácsot azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen, az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban, már régen megoldották. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, meggyőződésünk, hogy a szinkrontolmács biztosítását nem fapados módszerekkel kell megoldani, hanem ez, a Polgármesteri Hivatal kötelezettsége.” – fogalmaz a Cemo ügyvezetője. 

Szigeti felemlegeti: a szinkrontolmácsok magas honoráriumára hivatkozni azért nem állja meg a helyét, mert a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok két kézzel szórják a város pénzét, például egynyelvű rendezvények megszervezésére. Azt is nehezményezi, hogy decemberi tragumurás botrány után Kali által beígért magyar anyanyelvű kommunikációs szakember alkalmazása elmaradt.

Kali munkásságára – szerinte – a város lakosai is panaszkodtak.

A Cemo azt kéri Kelemen Hunortól, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke Kali István, politikai kommunikációs képzésben részesülhessen, esetleg egy tapasztaltabb RMDSZ-es kollega tanítsa meg a politikai érdekérvényesítés eszköztár használatára. Azt a lehetőséget is érdemes mérlegelni, hogy egy rátermettebb személy kerüljön a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségébe – javasolja levelében Szigeti.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26996
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.