Fotó: Mediafax
Szabadság, elvtársak!
Szerző: Szántai János
2018. június 10. vasárnap, 13:30
Liviu Dragnea és elvtársai hatalmasat izmoztak ország-világ előtt.

A szombati nap a tüntetésekről szólt Bukarestben. Persze, lényegében egyetlen tüntetés volt a „felvonulási tápláléklánc” csúcsán. Mégpedig az, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) szervezett az igazságügyben elkövetett visszaélések, no meg a híres-hírhedt párhuzamos állam ellen. Annak idején, amikor Dragnea és agymenjei a terepasztalnál tervezgettek, még a hagyományos család melletti felvonulásról volt szó. Aztán, amikor Klaus Iohannis államelnök ismételten kérte Viorica Dancilă miniszterelnök lemondását, újratervezés történt: az akció a miniszterelnök melletti szimpátiatüntetéssé változott. Végül pedig a Nagyfőnök eldöntötte: a sok rezisztes itt folyton hisztizik,

most majd mi is megmutatjuk, mire vagyunk képesek.

És megmutatták. A különböző források nyilván különböző számokat jelentettek be, a higgadt Mediafax több tízezret írt, a PSD- és kormánycsicska Antena 3 televízióban a 430 000-es (értsd, négyszázharmincezer) szám villogott a képernyőn. Tény, hogy irtó sok ember érkezett a román fővárosba, tün-tet-ni! Főleg az ország déli megyéiből, ahonnan a PSD szavazógárdájának többsége származik.

Akinek van türelme, itt végignézheti az egész nagycirkuszt.

És valóban: fehér volt a tér.

A bukaresti Győzelem-tér. Ahol, ugye a nagy rezisztes tüntetések is voltak, például a 13. sürgősségi kormányrendelet kapcsán. Hogy miért nem volt vörös? Azért, kérjük tisztelettel, mert a gigamegmozdulás szervezői kézenfekvő módon a fehér színben látták az ártatlanság jelképét. Továbbá azért is, hogy a tüntetés politikai semlegességét jelezzék. Na, ezen már muszáj röhögni, tekintettel például az elhangzott beszédekre.

Beszélt ugyanis ott mindenki, aki valamit számít a PSD-ben. Beszélt először is (időrendben, utoljára) maga Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Szánalommal a rezisztesekről, hozsannázva a bátrakról, akik eljöttek, hogy megvédjék a szabadságot és demokráciát. Lángoló felháborodással a párhuzamos államról, erről az aljas és veszélyes bűnszövetkezetről, amely

sötét terveket szó a román társadalom megosztásáról.

És persze sztálinista szekusokról, terrorról, gonosz diktatúráról, tényleg a fantázia vörös csillagos ege volt a határ.

Viorica Dăncilă miniszterelnök kábé ugyanarról beszélt, csak finomabban és nőiesebben. Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter kábé ugyanarról beszélt, csak férfiasabban. Ja, ő kiemelte a gonosz, konspiráló párhuzamos állampolgárságú újságírókat is.

Ő Andreea Cosma. Ő PSD-s parlamenti képviselő. Ő vádlott egy korrupciós perben. Ő a párhuzamos állam áldozata. Ő ilyen csinin érkezett a tüntetésre. Ő a szabadságért és a demokráciáért tüntet.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke költőire vette a figurát. Kijelentette, hogy érzi a szabadság szelét. De ezen kívül is igen érzelmes szálakat pengetett. Elmesélte a népnek, hogy pár nappal a tüntetés előtt az egyik fia megkérdezte tőle, miért is szervezik ezt a megmozdulást. Mire ő így válaszolt: Azért fiam, hogy

amikor akkora leszel, mint én, te is tudj ilyen tüntetéseket szervezi a szabadságért!

Kész, zsebkendőket kérünk! Sokat!

Gabriela Firea, Bukarest PSD-s főpolgármestere először is levizsgáztatta a néptömegeket. Ugye, hogy saját akaratotokból jöttetek ide? Ugye, hogy senki sem kényszerített? Ugye, hogy ti akartatok ide jönni? Ugye? Ugye? Nagyon helyes. És innen Firea asszony kilövellte érzelmeit a Tejútra. Hogy a román nép akarata szent. És a román nép szavazata is szent. Na és kire szavazott a román nép, bakker? Hát a PSD-re. Akkor a PSD is szent. Oké, ezt már mi tesszük hozzá, de a következtetés kézenfekvő.

Ő Mircea Badea. Ő a PSD-csicska Antena 3 egyik üdvöskéje. Ő agyatlanoknak nevezi a reziszteseket. Ő eljutott a nirvánába, amikor látta, hogy fetrengenek kínokban a rezisztesek. Ő is tüntetni jött a térre, a szabadságért és a demokráciáért.

A hatalmas tüntetés egyébként békésen lezajlott.

Ennek egyik oka az volt, hogy csak 18 tüntetőt kellett helyszíni orvosi ellátásban részesíteni, további négyet pedig kórházba szállítani. A másik ok az volt, hogy a rezisztesek lemondták a párhuzamos tüntetésüket, és áttették azt vasárnapra. Igaz, volt vagy száz ellentüntető, akik oda akartak menni a Győzelem-térre, ám a csendőrség zajtalanul és problémamentesen leszerelte őket.

Hát így zajlott a világtörténelem egyik legnagyobb PSD-párti tüntetése Románia fővárosában. A szabadságért. A demokráciáért. A párhuzamos állam ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26907
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Óriási gazdasági károkat okoz az országnak a PSD-kormány.
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.
Georges Leekenst négy nyeretlen felkészülési mérkőzés után menesztette az MLSZ.
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.
A szerencse is Szenegál mellé szegődött, a feje tetejére állt a H-csoport.
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.