Fotó: Mediafax
Szabadság, elvtársak!
Szerző: Szántai János
2018. június 10. vasárnap, 13:30
Liviu Dragnea és elvtársai hatalmasat izmoztak ország-világ előtt.

A szombati nap a tüntetésekről szólt Bukarestben. Persze, lényegében egyetlen tüntetés volt a „felvonulási tápláléklánc” csúcsán. Mégpedig az, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) szervezett az igazságügyben elkövetett visszaélések, no meg a híres-hírhedt párhuzamos állam ellen. Annak idején, amikor Dragnea és agymenjei a terepasztalnál tervezgettek, még a hagyományos család melletti felvonulásról volt szó. Aztán, amikor Klaus Iohannis államelnök ismételten kérte Viorica Dancilă miniszterelnök lemondását, újratervezés történt: az akció a miniszterelnök melletti szimpátiatüntetéssé változott. Végül pedig a Nagyfőnök eldöntötte: a sok rezisztes itt folyton hisztizik,

most majd mi is megmutatjuk, mire vagyunk képesek.

És megmutatták. A különböző források nyilván különböző számokat jelentettek be, a higgadt Mediafax több tízezret írt, a PSD- és kormánycsicska Antena 3 televízióban a 430 000-es (értsd, négyszázharmincezer) szám villogott a képernyőn. Tény, hogy irtó sok ember érkezett a román fővárosba, tün-tet-ni! Főleg az ország déli megyéiből, ahonnan a PSD szavazógárdájának többsége származik.

Akinek van türelme, itt végignézheti az egész nagycirkuszt.

És valóban: fehér volt a tér.

A bukaresti Győzelem-tér. Ahol, ugye a nagy rezisztes tüntetések is voltak, például a 13. sürgősségi kormányrendelet kapcsán. Hogy miért nem volt vörös? Azért, kérjük tisztelettel, mert a gigamegmozdulás szervezői kézenfekvő módon a fehér színben látták az ártatlanság jelképét. Továbbá azért is, hogy a tüntetés politikai semlegességét jelezzék. Na, ezen már muszáj röhögni, tekintettel például az elhangzott beszédekre.

Beszélt ugyanis ott mindenki, aki valamit számít a PSD-ben. Beszélt először is (időrendben, utoljára) maga Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Szánalommal a rezisztesekről, hozsannázva a bátrakról, akik eljöttek, hogy megvédjék a szabadságot és demokráciát. Lángoló felháborodással a párhuzamos államról, erről az aljas és veszélyes bűnszövetkezetről, amely

sötét terveket szó a román társadalom megosztásáról.

És persze sztálinista szekusokról, terrorról, gonosz diktatúráról, tényleg a fantázia vörös csillagos ege volt a határ.

Viorica Dăncilă miniszterelnök kábé ugyanarról beszélt, csak finomabban és nőiesebben. Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter kábé ugyanarról beszélt, csak férfiasabban. Ja, ő kiemelte a gonosz, konspiráló párhuzamos állampolgárságú újságírókat is.

Ő Andreea Cosma. Ő PSD-s parlamenti képviselő. Ő vádlott egy korrupciós perben. Ő a párhuzamos állam áldozata. Ő ilyen csinin érkezett a tüntetésre. Ő a szabadságért és a demokráciáért tüntet.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke költőire vette a figurát. Kijelentette, hogy érzi a szabadság szelét. De ezen kívül is igen érzelmes szálakat pengetett. Elmesélte a népnek, hogy pár nappal a tüntetés előtt az egyik fia megkérdezte tőle, miért is szervezik ezt a megmozdulást. Mire ő így válaszolt: Azért fiam, hogy

amikor akkora leszel, mint én, te is tudj ilyen tüntetéseket szervezi a szabadságért!

Kész, zsebkendőket kérünk! Sokat!

Gabriela Firea, Bukarest PSD-s főpolgármestere először is levizsgáztatta a néptömegeket. Ugye, hogy saját akaratotokból jöttetek ide? Ugye, hogy senki sem kényszerített? Ugye, hogy ti akartatok ide jönni? Ugye? Ugye? Nagyon helyes. És innen Firea asszony kilövellte érzelmeit a Tejútra. Hogy a román nép akarata szent. És a román nép szavazata is szent. Na és kire szavazott a román nép, bakker? Hát a PSD-re. Akkor a PSD is szent. Oké, ezt már mi tesszük hozzá, de a következtetés kézenfekvő.

Ő Mircea Badea. Ő a PSD-csicska Antena 3 egyik üdvöskéje. Ő agyatlanoknak nevezi a reziszteseket. Ő eljutott a nirvánába, amikor látta, hogy fetrengenek kínokban a rezisztesek. Ő is tüntetni jött a térre, a szabadságért és a demokráciáért.

A hatalmas tüntetés egyébként békésen lezajlott.

Ennek egyik oka az volt, hogy csak 18 tüntetőt kellett helyszíni orvosi ellátásban részesíteni, további négyet pedig kórházba szállítani. A másik ok az volt, hogy a rezisztesek lemondták a párhuzamos tüntetésüket, és áttették azt vasárnapra. Igaz, volt vagy száz ellentüntető, akik oda akartak menni a Győzelem-térre, ám a csendőrség zajtalanul és problémamentesen leszerelte őket.

Hát így zajlott a világtörténelem egyik legnagyobb PSD-párti tüntetése Románia fővárosában. A szabadságért. A demokráciáért. A párhuzamos állam ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26907
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?