Fel, fel, ti rabjai a pártnak!
Szerző: Cristian Pantazi
2018. június 7. csütörtök, 17:43
Miről is szól a híres-hírhedt szombati bukaresti szociáldemokrata-párti tüntetés?

„Az intézmény igazgatója nyomást gyakorol az anyámra, hogy menjen el a Szociáldemokrata Párt (PSD) tüntetésére. Ő nem akar, de fél az igazgató piszkoskodásaitól, így végül mégiscsak Bukarestbe jön a PSD által kibérelt busszal.” Ezt mondta nekem néhány perce egy fiatal az egyik vörös városból, ahol az állam abszolút összes intézményeit elfoglaló PSD-s politikai csicskák azért húzzák az igát, hogy elégedetté tegyék gazdájukat.

Abban már senki sem kételkedik, hogy a PSD szombati tüntetése Liviu Dragnea büntetőügyeivel van összefüggésben. Abban szintén senki sem kételkedik, hogy a tüntetés és a motivációi abszurdak. De a tüntetést megtartják, erőszakkal odavitt emberekkel, hogy egy olyan csatában harcoljanak, amely nem az övék. Ezt a főnökök is elismerték, Marian Neacşu főtitkárral az élen, aki beszámolt az aktivisták mozgósításának részleteiről.

Mert a tüntetés

nem a PSD-ről, az emberekről, bérekről, eszmékről, jogokról vagy valódi követelésekről szól.

Hanem Liviu Dragneáról és az ügyeiről, a szabadságáért folytatott harcáról. Ez valójában egy bohózat, nem egy tényleges párttüntetés. Dragnea már két hónapja végzi a rendezvény finomhangolását, azt az időpontot és okot keresve, amely segítheti az igazságszolgáltatás elleni folyamatos ostromában. Egy családi értékek mellett meghirdetett tüntetésnek indult, majd egy kormányfőt támogató tüntetéssé alakult – de mindkét ok nevetséges és érdektelen a PSD-s lakosság számára.

A PSD vezetője a fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós ügyének ítéletére várva felhagyott a képmutatással és pontosan annak nevezte el a megmozdulást, aminek az elejétől fogva szerette volna: igazságszolgáltatás elleni tüntetésnek. Persze, nem volt mersze ezt nyíltan kimondani, ismerjük a kenetteljes stílusát. De megemlítette az állítólagos párhuzamos állam állítólagos visszaéléseit, azt a gumicsontot, amelyen már hatalomra kerülése óta rágódik.

De már senkit sem tud átverni. Még a PSD-seket sem, akik

addig tartják meg tisztségében, amíg szállítani tudja,

amit 2015, a párt vezetésének átvétele óta folyamatosan ígér nekik: a DNA lefejezését, a bíróságok alárendelését, a titkosszolgálatok semlegesítését és a büntetőtörvények módosítását.

Még az őt hatalmon tartó PSD-s kiskirályok is megértették a játékát: addig húzza az időt a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával, amíg csak tudja, megpróbálva az utolsó másodpercig alkut kötni a szabadságáról. De ez a játék nekik is megfelel: szükségük van valakire, aki megmenti őket az aktáktól, az ítéletektől, az állam pénzéből ellopott több millió euró elkobzásától. És ezért akár egy észbontó, még a PSD-s standardok szerint is szégyenteles tüntetés békáját is hajlandók lenyelni.

Mit akar ezzel a tüntetéssel Dragnea? Nyomást gyakorolni a bírókra, megmutatni nekik, hogy a nép az ő pártján áll. A bírók péntekre tervezik az ítélethozatalt, de mennyire lesz nekik könnyű döntést hozni egy másnapi „óriási” tüntetés fenyegetésével a fejük felett?

Sőt, Dragnea meg akarja mutatni, hogy a PSD elfoglalhatja a Győzelem (Victoriei) teret,

a #Rezist korrupcióellenes tüntetéseinek szimbólumát. Már 2017 januárja óta ezt akarja, amikor elpuskázta a 13. sz. sürgősségi kormányrendeletet. A PSD és a hozzá bekötött tévék nagy szimbolikus töltettel ruházzák majd fel a tüntetést és a nép visszaélésekkel szembeni összefogásának bizonyítékaként fogják napokon keresztül mutogatni az ott készült képeket.

De ki ez a nép? Kik ezek az emberek, akik eljönnek majd a tüntetésre? A legtöbben a polgármesteri hivatalokat, a megyei tanácsokat és a PSD-sek által vezetett intézményeket benépesítő közalkalmazottak lesznek. Olyan emberek, akikre főnökeik pokoli nyomást gyakorolnak, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Mások azoknak a helyi vállalkozóknak az alkalmazottai lesznek, akiknek a bevétele a valamilyen igazgatói székbe felkapaszkodott PSD-s jóindulatától függ. Lesznek még közöttük középiskolás diákok, akiket valamilyen tanfelügyelői szinekúra után sóvárgó buzgó tanárok cipelnek oda. Meg lesznek szociális segélyektől függő személyek. Mindezekben a PSD-s főnök által irányított közpénztől való függés a közös, meg a félelem a kis helyi szatrapától, aki pokollá teheti az életüket. Sajnos,

nagyon keveseknek – ha lesznek egyáltalán ilyenek – lesz bátorságuk nyíltan felfedni a kényszerítéseket.

A képek magukért fognak beszélni. Az osztagvezetők, a párt szorgos katonáin kívül a közalkalmazottak szomorú hadseregét fogják majd látni, amint meggyőződés nélkül skandálják a Liviu Dragnea által kitalált szlogeneket. A felesleges és fárasztó utazásba beleunt emberek tömegét, akik személyes jelenléttel tartoznak a pártnak egy olyan tüntetésen, amelyhez semmi közük.

Aztán ott lesznek még a logisztikai részletek. Valószínűleg meg fogjuk tudni, hogy több tucatnyi busztulajdonost is arra kényszerítették, hogy ajánlják fel járműveiket, más étkezde- és étteremtulajdonosok „önkéntes” ételszállítók lesznek. A PSD-s kiskirályok a termelési kvóta túlteljesítését fogják jelenteni.

Mindezt Dragnea nevében.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26878
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?