Fel, fel, ti rabjai a pártnak!
Szerző: Cristian Pantazi
2018. június 7. csütörtök, 17:43
Miről is szól a híres-hírhedt szombati bukaresti szociáldemokrata-párti tüntetés?

„Az intézmény igazgatója nyomást gyakorol az anyámra, hogy menjen el a Szociáldemokrata Párt (PSD) tüntetésére. Ő nem akar, de fél az igazgató piszkoskodásaitól, így végül mégiscsak Bukarestbe jön a PSD által kibérelt busszal.” Ezt mondta nekem néhány perce egy fiatal az egyik vörös városból, ahol az állam abszolút összes intézményeit elfoglaló PSD-s politikai csicskák azért húzzák az igát, hogy elégedetté tegyék gazdájukat.

Abban már senki sem kételkedik, hogy a PSD szombati tüntetése Liviu Dragnea büntetőügyeivel van összefüggésben. Abban szintén senki sem kételkedik, hogy a tüntetés és a motivációi abszurdak. De a tüntetést megtartják, erőszakkal odavitt emberekkel, hogy egy olyan csatában harcoljanak, amely nem az övék. Ezt a főnökök is elismerték, Marian Neacşu főtitkárral az élen, aki beszámolt az aktivisták mozgósításának részleteiről.

Mert a tüntetés

nem a PSD-ről, az emberekről, bérekről, eszmékről, jogokról vagy valódi követelésekről szól.

Hanem Liviu Dragneáról és az ügyeiről, a szabadságáért folytatott harcáról. Ez valójában egy bohózat, nem egy tényleges párttüntetés. Dragnea már két hónapja végzi a rendezvény finomhangolását, azt az időpontot és okot keresve, amely segítheti az igazságszolgáltatás elleni folyamatos ostromában. Egy családi értékek mellett meghirdetett tüntetésnek indult, majd egy kormányfőt támogató tüntetéssé alakult – de mindkét ok nevetséges és érdektelen a PSD-s lakosság számára.

A PSD vezetője a fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós ügyének ítéletére várva felhagyott a képmutatással és pontosan annak nevezte el a megmozdulást, aminek az elejétől fogva szerette volna: igazságszolgáltatás elleni tüntetésnek. Persze, nem volt mersze ezt nyíltan kimondani, ismerjük a kenetteljes stílusát. De megemlítette az állítólagos párhuzamos állam állítólagos visszaéléseit, azt a gumicsontot, amelyen már hatalomra kerülése óta rágódik.

De már senkit sem tud átverni. Még a PSD-seket sem, akik

addig tartják meg tisztségében, amíg szállítani tudja,

amit 2015, a párt vezetésének átvétele óta folyamatosan ígér nekik: a DNA lefejezését, a bíróságok alárendelését, a titkosszolgálatok semlegesítését és a büntetőtörvények módosítását.

Még az őt hatalmon tartó PSD-s kiskirályok is megértették a játékát: addig húzza az időt a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával, amíg csak tudja, megpróbálva az utolsó másodpercig alkut kötni a szabadságáról. De ez a játék nekik is megfelel: szükségük van valakire, aki megmenti őket az aktáktól, az ítéletektől, az állam pénzéből ellopott több millió euró elkobzásától. És ezért akár egy észbontó, még a PSD-s standardok szerint is szégyenteles tüntetés békáját is hajlandók lenyelni.

Mit akar ezzel a tüntetéssel Dragnea? Nyomást gyakorolni a bírókra, megmutatni nekik, hogy a nép az ő pártján áll. A bírók péntekre tervezik az ítélethozatalt, de mennyire lesz nekik könnyű döntést hozni egy másnapi „óriási” tüntetés fenyegetésével a fejük felett?

Sőt, Dragnea meg akarja mutatni, hogy a PSD elfoglalhatja a Győzelem (Victoriei) teret,

a #Rezist korrupcióellenes tüntetéseinek szimbólumát. Már 2017 januárja óta ezt akarja, amikor elpuskázta a 13. sz. sürgősségi kormányrendeletet. A PSD és a hozzá bekötött tévék nagy szimbolikus töltettel ruházzák majd fel a tüntetést és a nép visszaélésekkel szembeni összefogásának bizonyítékaként fogják napokon keresztül mutogatni az ott készült képeket.

De ki ez a nép? Kik ezek az emberek, akik eljönnek majd a tüntetésre? A legtöbben a polgármesteri hivatalokat, a megyei tanácsokat és a PSD-sek által vezetett intézményeket benépesítő közalkalmazottak lesznek. Olyan emberek, akikre főnökeik pokoli nyomást gyakorolnak, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Mások azoknak a helyi vállalkozóknak az alkalmazottai lesznek, akiknek a bevétele a valamilyen igazgatói székbe felkapaszkodott PSD-s jóindulatától függ. Lesznek még közöttük középiskolás diákok, akiket valamilyen tanfelügyelői szinekúra után sóvárgó buzgó tanárok cipelnek oda. Meg lesznek szociális segélyektől függő személyek. Mindezekben a PSD-s főnök által irányított közpénztől való függés a közös, meg a félelem a kis helyi szatrapától, aki pokollá teheti az életüket. Sajnos,

nagyon keveseknek – ha lesznek egyáltalán ilyenek – lesz bátorságuk nyíltan felfedni a kényszerítéseket.

A képek magukért fognak beszélni. Az osztagvezetők, a párt szorgos katonáin kívül a közalkalmazottak szomorú hadseregét fogják majd látni, amint meggyőződés nélkül skandálják a Liviu Dragnea által kitalált szlogeneket. A felesleges és fárasztó utazásba beleunt emberek tömegét, akik személyes jelenléttel tartoznak a pártnak egy olyan tüntetésen, amelyhez semmi közük.

Aztán ott lesznek még a logisztikai részletek. Valószínűleg meg fogjuk tudni, hogy több tucatnyi busztulajdonost is arra kényszerítették, hogy ajánlják fel járműveiket, más étkezde- és étteremtulajdonosok „önkéntes” ételszállítók lesznek. A PSD-s kiskirályok a termelési kvóta túlteljesítését fogják jelenteni.

Mindezt Dragnea nevében.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26878
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Óriási gazdasági károkat okoz az országnak a PSD-kormány.
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.
Georges Leekenst négy nyeretlen felkészülési mérkőzés után menesztette az MLSZ.
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.
A szerencse is Szenegál mellé szegődött, a feje tetejére állt a H-csoport.
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.