Kiadói tevékenység
béel
2018. június 6. szerda, 12:34
Az igazságügy-miniszter közölte: kérik a volt miniszter kiadatását.

Nem ülhet nyugodtan a babérjain az igazságszolgáltatás elől Costa Ricába menekült Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter azt követően, hogy kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt a Bute-gála ügyében, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán már be is jelentette: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

A rendőrség már kérte is az európai, illetve a nemzetközi elfogatóparancs kiadását az illetékes bíróságtól – előbbi arra jó, ha Udrea az EU területére merészkedik, mert akkor ez alapján őrizetbe vehetik, utóbbi nyomán pedig a nem EU-tagállamokban következhet be ugyanez.

Erre azért még várni kell: az igazságügy-minisztériumnak előbb el kell küldenie Costa Ricába a kiadatási kérelmet, ennek elbírálása pedig időbe telik. Már csak azért is, mert Udrea – arra hivatkozva, hogy Romániában politikai üldöztetésnek van kitéve a SRI utasításait követő igazságszolgáltatás miatt – politikai menedékjogot kért, aminek az elbírálása akár egy évet is igénybe vehet.

Azért nem érezheti magát teljesen biztonságban: az ENSZ korrupcióellenes egyezménye arra kötelezi az aláíró tagállamokat, hogy kiadják a korrupció miatt körözött személyeket. Márpedig ezt mind Románia, mind Costa Rica aláírta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26858
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.