Kiadói tevékenység
béel
2018. június 6. szerda, 12:34
Az igazságügy-miniszter közölte: kérik a volt miniszter kiadatását.

Nem ülhet nyugodtan a babérjain az igazságszolgáltatás elől Costa Ricába menekült Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter azt követően, hogy kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt a Bute-gála ügyében, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán már be is jelentette: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

A rendőrség már kérte is az európai, illetve a nemzetközi elfogatóparancs kiadását az illetékes bíróságtól – előbbi arra jó, ha Udrea az EU területére merészkedik, mert akkor ez alapján őrizetbe vehetik, utóbbi nyomán pedig a nem EU-tagállamokban következhet be ugyanez.

Erre azért még várni kell: az igazságügy-minisztériumnak előbb el kell küldenie Costa Ricába a kiadatási kérelmet, ennek elbírálása pedig időbe telik. Már csak azért is, mert Udrea – arra hivatkozva, hogy Romániában politikai üldöztetésnek van kitéve a SRI utasításait követő igazságszolgáltatás miatt – politikai menedékjogot kért, aminek az elbírálása akár egy évet is igénybe vehet.

Azért nem érezheti magát teljesen biztonságban: az ENSZ korrupcióellenes egyezménye arra kötelezi az aláíró tagállamokat, hogy kiadják a korrupció miatt körözött személyeket. Márpedig ezt mind Románia, mind Costa Rica aláírta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26858
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.