Kiadói tevékenység
béel
2018. június 6. szerda, 12:34
Az igazságügy-miniszter közölte: kérik a volt miniszter kiadatását.

Nem ülhet nyugodtan a babérjain az igazságszolgáltatás elől Costa Ricába menekült Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter azt követően, hogy kedden jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés miatt a Bute-gála ügyében, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán már be is jelentette: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

A rendőrség már kérte is az európai, illetve a nemzetközi elfogatóparancs kiadását az illetékes bíróságtól – előbbi arra jó, ha Udrea az EU területére merészkedik, mert akkor ez alapján őrizetbe vehetik, utóbbi nyomán pedig a nem EU-tagállamokban következhet be ugyanez.

Erre azért még várni kell: az igazságügy-minisztériumnak előbb el kell küldenie Costa Ricába a kiadatási kérelmet, ennek elbírálása pedig időbe telik. Már csak azért is, mert Udrea – arra hivatkozva, hogy Romániában politikai üldöztetésnek van kitéve a SRI utasításait követő igazságszolgáltatás miatt – politikai menedékjogot kért, aminek az elbírálása akár egy évet is igénybe vehet.

Azért nem érezheti magát teljesen biztonságban: az ENSZ korrupcióellenes egyezménye arra kötelezi az aláíró tagállamokat, hogy kiadják a korrupció miatt körözött személyeket. Márpedig ezt mind Románia, mind Costa Rica aláírta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26858
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?