Fotó: a Partidul Neamul Românesc Facebook-oldala
Sokánt!
Jean St'Ay
2018. május 24. csütörtök, 09:44
És meg kell adni: a nyilatkozat mellé rendelt történelmi ihletésű fotómontázs se semmi.

Emlékeznek még a vadiúj szélsőjobbos román pártra, amelyet idén februárban alapítottak, és az igen felemelő Neamul Românesc / Román Nemzet(ség) névre hallgat? Igazság szerint mi sem. Merthogy nemigen állt elő semmivel az elmúlt bő két hónapban.

Na de ennek vége. A párt elnöke, Ninel Peia úr olyat nyilatkozott, a párt ideológiai kreatívjai pedig olyat kreáltak, hogy ezt évezredek múlva is emlegetni fogja a párttörténetírás. Úgy gondoljuk, a fenti kép nem szorul különösebb magyarázatra. A biztonság kedvéért azonban lefordítjuk a párbeszédet. Tehát, Iohannis így szól Hitlerhez: „Führerem, a románok veszélyesek. Hogy pusztítjuk el őket?” Hitler pedig így válaszol: „Pusztítsd el Hitüket és Nemzetüket! Fordulj a progresszív gyermekeimhez!” Hă-hă.

És akkor a pártelnöki nyilatkozat: „Klaus Iohannis Németország szolgája! (Ez még evidens, bizonyos logika szerint legalábbis, hiszen szász a szerencsétlen, kinek lenne a szolgája?) A hazaárulást (nagy H-val) csakis életfogytiglani börtönnel lehet büntetni (humánus az elnök úr, akár az elnök lelövetését is követelhetné, mint elődei tették, nyilván más esetben és más alkalommal), mert bármilyen könnyebb büntetés csak kiskapukat hagy a nemzetbűnözőknek (ez a kiskapu a börtönön, ez jó szókép, Peia úr jó pár kollégája egész közelről ismeri). A német-orosz barátság semmilyen formában nem tartalmazza Romániát. Röviden: eladnak minket, mint a piacon. A Hans Seidel és a Konrad Adenauer Alapítvány, SOROS (így írta, na) progresszista szervezeteivel karöltve, az orosz titkosszolgálat útján, a német titkosszolgálat által támogatva, amelyeknek Magyarország az előőrse (reméljük, tudják követni, ki kit támogat, kivel, miért, de persze a lényeg, hogy Magyarország az előőrs), rabul ejtették a Román Nemzet intézményeit és manipulálják a közvéleményt.

Egyetlen céljuk van: Románia szétszabdalása. (Mindent alárendelnek az egyetlen célnak, még pisilni sincs idejük.)

Sokan és sokféleképpen átmentek rajtunk (bocsánatos bűn, hogy erről enyhén szólva pornográf analógiák egész sora jut az olvasó eszébe), de mi most is itt vagyunk: sziklamagvak (egész költői tud lenni az elnök úr), fenyőpajzzsal és bükkfabottal (hogy fogja egy mag a pajzsot meg a botot, rejtély, de egy költő is képzavarba jön néha).  A becsület, a tisztesség és a büszkeség vezessen bennünket, fogjunk össze ismét és keressük, de ne kolduljuk a Román Nemzet igazi sorsát (ezek szerint eddig nem volt meg az igazi sors, így például a nagy egyesülés sem volt annak része). Vessük máglyára a széthúzást és tisztítsuk meg szívünket a Haza oltára előtt, és az égi erőkből merítve, az Úr ereje által uraljuk mindazt, ami a miénk. Megmutatjuk, hogy ahol nincs repedés, ahol egyenes a sziklafal, az öröktől fogva pajzsunkként ható bátorság szele szétfoszlatja a külső reményeket.

Hát, mit is mondjunk. Bátor és fényes szeleket ereget magából a pártelnök úr. És nem is baj: így legalább nem puffad fel túlságosan.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26710
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.