Kecseszkecsken
Jean St'Ay
2018. május 14. hétfő, 12:08
Dragnea szerint Iohannis aláássa Romániát. Folyt. köv.

Az előző részek tartalmából: Liviu (Dragnea) és Viorica (Dăncilă) „titokban” Izraelbe utazott, és elhatározták a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését. A vérig sértett Klaus (Iohannis) felszólította Vioricát, mondjon le a miniszterelnöki posztjáról. Kétszer. Viorica megüzente: dehogy mond le! És elutazott a Vatikánba, randevúzni a pápával. A randi igen érdekesen zajlott. A felek ajándékokat is cseréltek. Viorica több nyelven elmondta, amit érez. Bocsánat, gondol.

Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnöke boldogan tért meg hazájába, a vatikáni randevú után. És boldogan jelentette ki: „A pápa nagyon örült az üzenetemnek. Kérdéseket tett fel: vajon hittel élnek-e az emberek Romániában, és vajon megértésben élnek-e az ortodoxok és katolikusok, és én azt mondtam, igen! Megkérdezte, van-e bennem elég erő, hogy végigvigyem a mandátumomat. És én azt mondtam, igen! A pápa közölte velem, hogy a jövő év elején Romániába jön.”

A miniszterelnök asszony boldog kijelentésével ugyan van egy kis baj: nem biztos, hogy igaz. A Vatikán szépen korrigálta a lelkes kijelentést.

És erre már Klaus Iohannis, Románia diplomáciai kérdésekben mostanság kissé mellőzött államelnöke is beszólt. Nem is akárhogyan. Mint egy elhanyagolt férj: „Engedjék meg, hogy azt gondoljam, a hölgy (Dăncila asszony – a szerk.) nem értette, miről volt szó. Követtem az egész folyamatot, és végül megjelent a Vatikán hivatalos közleménye is a találkozásról, és abban az áll, hogy 2019 első felére vonatkozóan az Európai Tanács román elnökségéről volt szó. Az egyetlen magyarázatom, hogy a hölgy látogatást értett elnökség helyett, ami megmagyarázhatatlan félreértés.”

Igen ám, de ezt meg Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke nem hagyhatta szó nélkül. Ki is fakadt rendesen. Tessék: „Ami az elnök legutóbbi, a miniszterelnökre vonatkozó fenyegetését illeti, ez egy terv, egy akciósor része, amelyet Iohannis a kormány ellen indított. Iohannis megtámadja, aláássa, sőt, szabotálja a kormány a kormány bármely belföldi vagy külföldi lépését, ha nem tetszik neki. Ez történt Izrael, a vatikáni látogatás, de a gazdasági tartalékok esetében is. Az államelnök aláássa Romániát.”

Tessék nyugodtan hátradőlni és élvezni a műsort. És nyugodjanak meg, hamarosan jön a következő epizód.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26584
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?