Dăncilă tudja, mi az a multikulti

Vagy csak nem jutott eszébe, hogy mondják angolul az őszentségének, amikor kezet fogott a pápával.
Hirdetés
Megilletődöttségében két nyelven köszöntötte Ferenc pápát Viorica Dăncilă miniszterelnök, amikor pénteken fogadta őt a pápa a Vatikában. A római sajtó által nyilvánosságra hozott videón hallatszik, hogy ahogy közeledett Ferenchez, azt mondta: „Sfinţia Voastră, I am very glad for this opportunity”. Vagyis úgy örült a lehetőségnek, hogy nem jutott eszébe a Your Holyness megszólítás.
 
A román kormány sajtóosztálya korábban csak egy, környezeti hangok nélküli videót közölt a találkozóról.
 
Az ajándékokat már románul ajánlotta a pápa figyelmébe, hiszen ahogy minden diplomáciai találkozón, úgy itt is tolmács állt a rendelkezésükre. Dăncilă a kapormagokat említeti a videóban, és azt kívánja, hogy a pápa élvezze annak a fának a gyümölcseit, amelynek csemetéjét ajándékba vitte. „Grazie” – köszönte meg a pápa. 
 
A kormányfő a találkozóról az Antena 3 hírtelevízión számolt be. Itt azt mondta, hogy a pápa jövő év elején Romániába látogat, mire a romániai pápai nuncius nem sokkal később helyesbített, hogy ez azért még korántsem ennyire konkrét. Ugyanitt a miniszterelnök azt mondta, a találkozó mintegy 45 percig tartott, az askanews.it olasz hírportál szerint viszont 24 percig.
 
Viorica Dăncilă egy almafa csemetéjét, egy fából készült töltőtollat és különböző zöldségek és fűszernövények hazai változatainak a magját vitte ajándékba a pápának, akitől három könyvet és egy béke üzenetű, bronz díszplakettet kapott.

Hirdetés