Boris Johnson hitlerezett egyet, az oroszok kibuktak

A borzos brit külügyminiszter szerint Putyin arra használja az idei focivébét, amire Hitler az 1936-os olimpiát.
Hirdetés
Elfogadhatatlannak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán Boris Johnson brit külügyminiszter kijelentését, miszerint a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság párhuzamba állítható a náci Németországban 1936-ban rendezett olimpiával.
 

Országimázs focilabdával

„Elvileg elfogadhatatlanok és méltatlanok egy európai diplomáciai tárca vezetőjétől az ilyen párhuzamok és összehasonlítások a hazánkkal kapcsolatban, amely a nácizmus elleni harcban életek millióit áldozta fel, az ellenséggel a saját területén harcolt, majd felszabadította Európát” – írta a Facebookon Zaharova.
 
A londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán a Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin „ugyanúgy az országimázs javítására” kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy „Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát”. Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy „egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal”.
 

Mindeközben a brit-orosz diplomáciai viszonyok épp szibériai hőmérsékleten hibernálnak

egy kettős emberölési kísérletnek köszönhetően. Március 4-én egy Nagy-Britanniában élő volt orosz kém és egy nő került súlyos mérgezéses tünetekkel az angliai Salisbury városának kórházába. 
 
A férfi a brit külső hírszerzés egyik volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal, aki tíz éven át dolgozott a briteknek. A nő a lánya, Julija. London szankciókat helyezett kilátásba, ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak köze volt a mérgezéshez, és szinte biztosra veszi, hogy Putyin közvetlenül adott utasítást a volt kém meggyilkolására. Az orosz külügyminisztérium szóvivője ezt a vádat ostobaságnak minősítette.
 
Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban határozottan felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában.
Hirdetés