A SRI által kötött háttéralkuk titkosításának feloldását kérte a kormányfő

A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
Hirdetés

Viorica Dăncilă miniszterelnök kéri, hogy oldják fel a titkosítását azoknak a protokollumoknak, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) más állami intézményekkel kötött – tájékoztat a kormány péntek esti közleménye.

A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

Az államfő cáfol

Az ügyben pénteken állást foglalt az Államelnöki Hivatal is cáfolva azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint a – Klaus Iohannis államfő által elnökölt – Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

„A Legfelsőbb Védelmi Tanács nem hagyta jóvá határozattal, hogy protokollumokat kössön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), vagy a SRI és az állam más intézménye, és nem állapított meg többletjogköröket ezeknek. A protokollumokat vagy a SRI, vagy a többi intézmény kezdeményezésére kötötték, saját szervezési és működési szabályuknak megfelelően. A SRI és más állami intézmények között kötött protokollumok egy részét már eljuttatták a titkosszolgálatok működését ellenőrző parlamenti bizottsághoz, ez utóbbi kérésére” – közölte egy közleményben az elnöki hivatal.

Péntek este Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt közölte: ha a kormányfő nem tenné meg vagy intézkedése csak a SRI-t érintené, akkor saját hatáskörben fogja felszólítani a legfőbb ügyészséget és a DNA-t a titkosszolgálatokkal kötött megállapodások titkosításának feloldására.

Mi ez az egész?

Hirdetés

A tikosítás feloldásának hátterében ezúttal is a kormány azon rögeszméje áll, hogy a DNA-t egy sötét háttérhatalom, az úgynevezett „párhuzamos állam” mozgatja, amely koholt vádak és hamisított bizonyítékok alapján a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végez. A SRI és a DNA közötti titkos megállapodás nyilvánosságra hozatala fényt deríthet azokra az illegális összefonódásokra és visszaélésekre, amelyekkel – többnyire bűnvádi eljárás alá vont vagy már el is ítélt – politikusok vádolják a „párhuzamos államot”.

A Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltására irányuló törekvés részeként, a SRI és a DNA közötti kapcsolat feltárását az tette újra aktuálissá, hogy a korrupciós ügyletekkel megvádolt és a letartóztatás elől Szerbiába menekült Sebastian Ghiță volt parlamenti képviselő azt állította, hogy a SRI emberei belefolynak az igazságszolgáltatás munkájába és befolyásolják annak döntéseit.

Claudiu Manda, a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság elnöke tavaly októberben azt állította: a szolgálatnak 65 állami intézménnyel van együttműködési megállapodása és 52 intézménnyel adatvédelmi szerződése. A Mediafax hírügynökség felidézte: a SRI-nek 2005-ben „adták parancsba”, hogy besegítsen a korrupt tisztségviselők leleplezésébe, amikor a Legfelsőbb Védelmi Tanács nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánította a korrupciót.

Hirdetés