Dübörög!
Jean St'Ay
2018. február 17. szombat, 11:17
Nem? Akkor erőltesse meg a fantáziáját. Romániában ez is előfordul. Például Teleorman megyében.

Mégpedig annak ellenére, hogy a rendőrség csupa jó hírrel kápráztatta el a világot. És derék belügyminiszterünk, a teleormani származású Carmen Dan határozottan kijelentette: „Nincs és nem is volt egyetlen olyan helyzet sem, hogy egy rendőrőrs délután négykor bezárjon. Efelől biztosíthatom önöket!”

Nos, egy miniszternek azért hinni lehet, nem? Elvégre azért van ott, ahol. Ért hozzá, intézi. És biztosít minket. Igen ám, de a fránya valóság alamuszi módon meghazudtolja a minisztert.

A fránya valóság azt mutatja, hogy – különösen a falvakban – a rendőrség bizony hamarabb bezár, mint a falusi bolt. Négy után már üres az őrs. Lakat van az ajtón, ahogy kell, szabály szerint. Például, Teleorman megyében, ahonnan, ugye, a derék Carmen Dan is származik.

Egyes helyeken csak két rendőr teljesít szolgálatot, máshol egy. És a munkaidő, ugye, nyolc óra. A Teleorman megyei rendőr-főkapitányság adatai viszont azt mondják, hogy a bűncselekmények száma háromszorosra nőtt az elmúlt egy évben. Lehet, hogy van valami összefüggés a két jelenség között?

A különleges egységeknél sem jobb a helyzet. Egy névtelenül nyilatkozó tiszt azt mondta, több helyen nem elég a személyzet a harmadik váltás biztosítására, vagyis éjféltől reggel nyolcig. Amikor, ugye, a legtöbb bűncselekményt szokták elkövetni. A tiszt beszámolója szerint a különleges alakulatok tagjai otthonról avatkoznak be, melynek következtében gyakran késve érkeznek a bűncselekmény helyszínére. Emberek sérültek meg csupán a késés miatt.

Egy másik példa: Dolj megyében egyetlen büntetőügyész lát el 14 helységet. A nehéz munka ellenére eddig nem panaszkodott, ám az adóforradalom miatt csökkenni fog a jövedelme. Hogy minden jó legyen.

A Teleorman megyei rendőr-főkapitányság tagadja a személyzethiányt. A Román Rendőrség főparancsnoka, Cătălin Ioniță sem tud a korán bezáró rendőrőrsökről: „Nem, nincs ilyen. És nem is lesz.”

A hivatalos adatok szerint a belügyminisztériumban összesen 20 000 dolgozóval kevesebb van a kelleténél. A hiányzó rendőrök fele az utóbbi két évben vonult vissza, miután az állam módosította a nyugdíjtörvényt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25388
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.