de sürgősen
csubakka
2018. január 12. péntek, 13:24
Ha nem mond le, akkor az RMDSZ mondja fel az együttműködést a PSD-vel.

Mosdatlannak, brutálisan hungarofóbnak nevezte Mihai Tudose akasztós kijelentését Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki szerint a megnyilvánulás az antiszemitizmushoz hasonlítható.

„Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere »vörös (véres) posztóként« lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat”

– írja pénteki közleményében a politikus.

Az erdélyi EP-képviselő szerint a helyzeten már nem segít sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, csak Mihai Tudose azonnali lemondása.

Tőkés üdvözli az RMDSZ elítélő nyilatkozatát, de felkéri Kelemen Hunort, hogy Tudose lemondásának elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a parlamenti együttműködést a PSD-vel és az ALDE-vel.

Tőkés László úgy véli, hogy a magyar pártoknak és az EP-képviselőknek tiltakozniuk kell az európai fórumokon a történtek miatt és védlmükbe kell venniük az életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösséget.

Az EMNP feljelenti a miniszterelnököt
Az EMNP elnöksége pénteken közölte: a párt feljelentést tesz Mihai Tudose ellen uszítás és gyűlöletbeszéd miatt.
Az EMNP lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és közölte: elvárja a román politikai élet szereplőitől, hogy egyértelműen határolódjanak el Mihai Tudose nyilatkozatától. A párt szerint a miniszterelnök „náci ideológiákkal rokon” kijelentése elfogadhatatlan és alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a magyar nemzeti közösségben. Az EMNP ennek ellenére nem hátrál meg az autonómiáért folytatott békés demokratikus küzdelemben.
„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román—magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél” – írják.
A párt közölte: nemzetközi fórumok segítségét kéri annak érdekében, hogy Mihai Tudose kijelentése ne legyen következmények nélküli, az itt élő magyarság pedig megerősödhessen önrendelkezési küzdelmében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24857
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.