de sürgősen
csubakka
2018. január 12. péntek, 13:24
Ha nem mond le, akkor az RMDSZ mondja fel az együttműködést a PSD-vel.

Mosdatlannak, brutálisan hungarofóbnak nevezte Mihai Tudose akasztós kijelentését Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki szerint a megnyilvánulás az antiszemitizmushoz hasonlítható.

„Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere »vörös (véres) posztóként« lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat”

– írja pénteki közleményében a politikus.

Az erdélyi EP-képviselő szerint a helyzeten már nem segít sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, csak Mihai Tudose azonnali lemondása.

Tőkés üdvözli az RMDSZ elítélő nyilatkozatát, de felkéri Kelemen Hunort, hogy Tudose lemondásának elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a parlamenti együttműködést a PSD-vel és az ALDE-vel.

Tőkés László úgy véli, hogy a magyar pártoknak és az EP-képviselőknek tiltakozniuk kell az európai fórumokon a történtek miatt és védlmükbe kell venniük az életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösséget.

Az EMNP feljelenti a miniszterelnököt
Az EMNP elnöksége pénteken közölte: a párt feljelentést tesz Mihai Tudose ellen uszítás és gyűlöletbeszéd miatt.
Az EMNP lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és közölte: elvárja a román politikai élet szereplőitől, hogy egyértelműen határolódjanak el Mihai Tudose nyilatkozatától. A párt szerint a miniszterelnök „náci ideológiákkal rokon” kijelentése elfogadhatatlan és alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a magyar nemzeti közösségben. Az EMNP ennek ellenére nem hátrál meg az autonómiáért folytatott békés demokratikus küzdelemben.
„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román—magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél” – írják.
A párt közölte: nemzetközi fórumok segítségét kéri annak érdekében, hogy Mihai Tudose kijelentése ne legyen következmények nélküli, az itt élő magyarság pedig megerősödhessen önrendelkezési küzdelmében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24857
Hivatalos: Enyedi Ildikó filmje bekerült azon öt idegen nyelvű alkotás közé, amelyek az aranyszobrocskáért versenyeznek.
Közben nyilatkozatháború robbant ki a tervezetet benyújtó Kulcsár Terza József és az RMDSZ-es politikusok között.
Nem akarnak kormányra lépni Kelemen Hunorék.
Mégpedig a Mátyás király-emlékév keretében. A közelgő rendezvénysorozatról tájékoztattak a szervezők.
Állítólag azért hallgatott eddig, mert nem akarta befolyásolni a PSD-n belüli feszültségeket.
A bukaresti magyar nagykövetség előtt tüntetgettek tizenöt-húszan.
Január huszonkettedike nemcsak a Magyar Kultúra Napja, hanem Cseh Tamás születésnapja is. Most épp a hetvenötödik.
Az előadott költészet gyökereiről forgatott élvezetes videót a csíki Sapientia a magyar kultúra napján.
Az audiovizuális tanács Fancsali Ernő feljelentése nyomán büntette a B1 televíziót.
Fel kéne fogni, hogy a romániai magyar diákok számára a román egyszerűen idegen nyelv.
Három képviselő a parlamenti anyanyelvhasználatra buzdít.
Dániába utazott Carles Puigdemon, európai elfogatóparancsot adhatnak ki ellene.
Hatodik alkalommal adták át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat Kolozsváron, ahol Kelemen Hunor drámapályázatot hirdetett.
A kormányok jönnek-mennek, a tüntetők maradnak.