(i)gazságszolgáltatás
Szerző: Főtér.ro
2017. december 13. szerda, 20:44
A képviselőház cikkelyenként fogadta el a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működését érintő változtatásokat.

Cikkelyenként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító tervezetet. Az Igazságszolgáltatási Felügyeletre (IJ) vonatkozóan a tervezet úgy fogalmaz, hogy „ez a CSM keretén belül működő önálló jogi személyiséggel rendelkező intézmény”.

Az érvényben lévő jogszabály szerint az IJ-nek hetven tagja van, a módosító javaslat szerint ez „a feladatok ellátásához szükséges létszámmal rendelkezik”, vezetőjét a CSM versenyvizsga alapján nevezi ki, és ugynacsak a CSM hívhatja vissza. A felügyelet vezetője maga választhat két helyettest, kiknek mandátuma a vezető mandátumához kötött.

Egy másik módosítás értelmében az IJ felügyelőit, a CSM átal szervezett versenyvizsga után az IJ főfelügyelője nevezi ki három évre, amit legfennebb egyszer lehet meghosszabbítani. A vizsgára azok a bírák vagy ügyészek jelentkezhetnek, akik legalább tíz éve dolgoznak az igazságszolgáltatásban, legalább törvényszéki vagy megyei ügyészi rangban, és legutóbbi kiértékelésükkor nagyon jó minősítést kaptak.

A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után 90 nappal lép érvénybe.

A  bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző CSM korábban jelezte, hogy ellenzi azokat a módosításokat, amelyeket Tudorel Toader igazságügy-miniszter dolgozott ki az igazságügy működését szabályozó törvényekhez.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24469
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.