Amerika figyelmeztet, a PSD bedurvul

Liviu Dragnea politikai viselkedése egy amazonászi dzsungelbeli tapasztalatlan törzsfőnök szintjének felel meg. A mioritikus hazában viszont ez épp elég.
Hirdetés

Az AEÁ az utóbbi két napban három jelzést küldött a PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) koalíciónak, arra figyelmeztetve, hogy nem kormányozhat a saját népe ellenében. A válasz?

Padlóig nyomott gázpedál az igazságügyi törvények gyors elfogadása érdekében,

plusz dezinformációk és egy tüntetések leállítására tett kísérlet. De a Trump-adminisztráció igazságüggyel kapcsolatos állásfoglalása zavart kelt a PSD-s kulisszák mögött, ahol máris elkezdődött az utódlási harc.

Az AEÁ három jelzése:

* Hans Klemm nagykövet hétfő reggeli interjúja az Express de Banat kiadványban

* az amerikai Külügyminisztérium hétfő esti közleménye

* Rex Tillerson külügyminiszter keddi beszéde, melyben nyíltan arra figyelmeztette az európai volt kommunista államokat, hogy tartalom nélküli forma egy civil társadalomtól elszakadt és az alapvető igazságokat semmibe vevő kormány.

Miért reagált a Trump-adminisztráció?

A legvalószínűbb válasz a helyzet sürgősségével kapcsolatos: bármilyen realista elemzés azt mutatja, hogy ha a parlamentben egyszer beindul a PSD–ALDE úthenger az igazságszolgáltatás ellen, akkor már nem nagyon lehet leállítani. Ugyanazon koalíció esetleges újabb döntése kivételével, amennyiben tudatosul benne, hogy lépéseinek következményei lesznek.

A Patriot-epizódnak fontos szerepe volt az amerikai reakció beindításában. Liviu Dragnea parlamenti bizottságban végrehajtott zsarolási kísérletét annak végső bizonyítékaként értelmezték, hogy a PSD elnöke nem kötődik semmilyen értékhez, elvhez és partnerségi eszméhez. Ez egy taktikai hiba volt Dragnea részéről. Politikai viselkedése egy amazonászi dzsungelbeli tapasztalatlan törzsfőnök szintjének felelt meg. Az AEÁ attól a pillanattól kezdve meghozta a nehéz döntést és kizárta azok közül, akikkel párbeszédet lehet folytatni. De a hidak felszámolásának megvan az ellentétes hatása is: a tárgyalás bármiféle reményétől megfosztott,

vesztenivalóval már nem rendelkező PSD-elnök most mindent az igazságszolgáltatás elleni támadás kártyájára tett fel.

Románia szuverenitása elleni támadás volt, ahogy azt Liviu Dragnea hű szövetségesei mondják (akik egyre kevesebben vannak, szabad szemmel látható, hogy már csak Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Codrin Ştefănescu és Florin Iordache maradtak meg a pretoriánus gárdájában)? Nem. Mértékletességre való felszólítás és a jogos aggodalom kifejezése volt. Mindkettő attól a stratégiai partnertől érkezett, mely – Románia kérésére – politikailag és pénzügyileg is befektetett Románia biztonságának szavatolásába. Lényegében pontosan erről szólt az Európai Bizottság EEM-jelentése (Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus – a szerk.) is. Egyetlen hónap alatt két állásfoglalás is érkezett attól a két pillértől, melyekkel Románia a liberális demokráciák között rögzíti magát.

Ezeket a PSD–ALDE koalíció válaszai követték, melyek több irányban támadtak.

Az első lépés az igazságszolgáltatást, a jogállamot és a hatalmi ágak egyensúlyát hátrányosan érintő tervezetek elfogadási folyamatának felgyorsítása volt.

A hatalom és az RMDSZ parlamenti képviselői kedden a Iordache-bizottságban gyorsan le akarták zárni

a magisztrátusok jogállásáról szóló törvény módosítási tervezetének vitáját és a képviselőház plénuma elé terjesztését. Jelentős erődemonstráció lett volna. A bizottság munkálatai végül megszakadtak és a tervezetet nem terjesztették a plénum elé.

De a PSD és az ALDE felől érkező összes jelzés azt mutatja, hogy a Liviu Dragnea és a különböző szociáldemokrata vezetők közötti súrlódásoktól függetlenül, a közös érdek elsőbbséget élvez: a feltrancsírozott igazságügyi törvényeknek át kell menniük. Ez az egyértelmű válasz az AEÁ figyelmeztetéseire. A PSD-ből kiszivárgott minden információ azt mutatja, hogy egyetlen dolog állíthatja le a törvényhozási folyamatot: az utca nyomása. Csak ettől félnek.

Hirdetés

Sőt: a helyi kiskirályok úgy döntöttek, hogy elsöprik Liviu Dragneát a párt és képviselőház éléről, ha valahogy megoldást talál a saját ügyeire és őket megfosztja azoktól a törvényektől, melyekre annyira várnak. Sem a kiskirályok, sem Tăriceanu nem bíznak már régóta Liviu Dragnea ígéreteiben, hogy mindnyájuk gondjait meg akarja oldani. Különben sokat elárul az a vicc, amelyik jelenleg járványszerűen kering a PSD-s parlamenti képviselők között. A vicc lényege, hogy

Pinokkió távozik az elvesztett hazugsági versenyről, azt kérdezgetve dühösen, hogy „Ki a fene az a Dragnea?”.

Tehát arra számítok, hogy a Parlamentben folytatódik a törvényhozási folyamat. Liviu Dragnea számára hidegzuhanyként hatott az AEÁ reakciója. Megértette, hogy tévedés volt azt hinni, tárgyalásos úton rendezheti dolgait a Trump-adminisztrációval. Kiderült, hogy az elnök Trump különbözik a jelölt Trumptól. A Trump-adminisztráció a szövetségeseivel kapcsolatos döntéseit a demokratikus értékek betartására alapozza, nem(csak) a kereskedelmi szerződések értékére. Az amerikai Külügyminisztériumnak Wess Mitchell (Victoria Nuland utóda) személyében olyan embere van, aki kitűnően ismeri Romániát, a belső politikai mechanizmusokat és a helyi politikusokra gyakorolt regionális hatásokat.

És Liviu Dragnea, meg a háttérbeli szövetségesei azt is megértették, hogy a felhasznált lobbieszközök fájdalmasan nem-hatékonyak voltak a befektetett összeghez képest.

A PDL és az ALDE úthengere megpróbál majd erőből átgázolni a civil társadalmon,

a magisztrátusok testületén, az EU meg az AEÁ figyelmeztetésein. Egy korrupciós hálózat, Oroszországgal erős kapcsolatokat fenntartó volt tisztek, a magisztrátusok néhány nem reprezentatív szervezete és a sajtóbeli szövetségesek támogatják őket ebben.

A második válasz propagandisztikus volt. A PSD és az ALDE kommunikációs vektorai elindítottak néhány támadási irányt: az AEÁ megsérti Románia szuverenitását, fokozódik az Amerika-ellenes érzés, a civil társadalom és a magisztrátusok testülete támogatja a PSD–ALDE koalíciót. Mindhárom álhír. De mindhárom veszélyes egy fiatal demokrácia belső egyensúlyára nézve. Amúgy a párt alapjánál egyre erőteljesebben érezhető a radikalizálódás. Sok PSD-s polgármester és helyi vezető hisz a központból elindított üzenetekben. Miközben boldogok a Dragneától (a PNDL-n keresztül) (Országos Helyi Fejlesztési Program – a szerk.) kapott olcsó pénz miatt, meggyőződésük, hogy létezik egy globális összeesküvés a PSD ellen, készek ellentüntetést tartani. De remélem, hogy mégis a ráció fog győzni, mert különben ez katasztrófa lenne.

A harmadik válasz a bukaresti tüntetések decemberi de facto betiltása volt.

Ez rendkívül fontos, mert annak beismerését jelenti, hogy félnek az emberektől. A Gabriela Firea által vezetett városháza karácsonyi vásárokat szervez a főváros mindhárom jelképes terén, ami illegálissá teszi tüntetések megtartását. Az első, a gyermekeknek szánt Győzelem (Victoriei) téri vásárt egyik napról a másikra dobták össze. A városháza gyermekeket használ fel egy bizalommal való visszaélés alátámasztására. Emlékszem, hogy Ionuţ Mişa pénzügyminiszter is a gyermekeihez (valamint egy nehezen visszatartott könnycsepphez) folyamodott az adótörvény módosításának legfőbb érveként. A belpolitikai harc új szakaszát jelenti a gyermekek felhasználása túlkapások alátámasztására.

Az igazságszolgáltatás elleni harccal párhuzamosan a PSD-ben egyre erőteljesebben körvonalazódnak a belső háború irányvonalai.

A végrehajtó elnök, Niculae Bădălău (Giurgiu) már egyáltalán nem rejti véka alá szembenállását Liviu Dragneával. A belső eseményeken nem átall nyílt támadásokat indítani, a nyilvánosság előtt kifigurázza a „párhuzamos állam” kifejezést. Paul Stănescu fejlesztési miniszter belső kampányt folytat a megyékben a helyi vezetők szimpátiájának elnyeréséért. Mindenkinek azt mondja, hogy ő dönt a PNDL 3-ról (olcsó pénz az állami költségvetésből a helyi projektekre), de az általa irányított Daea miniszter által kezelt mezőgazdasági pénzekről is. Tudose még nem elég erős a pártban, hogy támadást indítson. Liviu Dragnea tökéletesen érti a helyzetet és Lia Olguţa Vasilescut készíti fel a delfin szerepére, ha döntő támadásra kerül sor. Miért Vasilescut? Mert a választási kampányban ellene indított ügy az igazságszolgáltatás elleni harc elkötelezett hívévé változtatta.

De a PSD-ben ne számítsanak csodákra. A Liviu Dragnea elleni támadásra addig nem kerül sor, míg el nem intézi az igazságszolgáltatást. Vagy csak akkor, ha Liviu Dragnea habozik, vagy nem lesz hatékony. Addig is a PSD és az ALDE egyre közelebb húzza Romániát a magyarországi, lengyelországi és törökországi illiberális demokráciákhoz.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés