kiszúrták a szemét
csubakka
2017. november 14. kedd, 18:13
Hiába baktatott 320 kilométert, a kormány nem vette komolyan.

Tizenegy napig gyalogolt Bukarestig szeptember végén a Szeben megyei Kiskapus polgármestere, hogy így hívja fel a kormányzat figyelmét az általa képviselt település súlyos ivóvízgondjára.

Tudor Mihalache találkozott a kormány illetékeseivel és elpanaszolta a kisváros legnagyobb problémáját: a lakóknak nincs megfelelő ivóvizük a kormány hanyagsága miatt.

A kormány még 2006-ban vállalta, hogy finanszírozza Kiskapus új vízvezeték-projektjét, de három év után megszakította a finanszírozást. A hálózat 70 százalékban elkészült, de használhatatlan. A városvezetést ráadásul arra kötelezte egy bírósági ítélet, hogy büntetőkamatot fizessen a károsult cégnek, mivel a központi pénzek hiányában nem tudta kifizetni a munkálatokat. Európai alapokra sem tudtak pályázni, mivel a kormány nem volt hajlandó felbontani a szerződést.

Mihalache azt mondta: nem pénzért gyalogol Bukarestbe, hanem csak azért, hogy a kormány végre bontsa fel a szerződést, hogy Kiskapus pályázhasson EU-pénzekre.

Egy hónappal a tiltakozó akciója után a polgármester kapott egy semmitmondó levelet, amely egy befejezetlen mondattal végződik és az aláírás is olvashatatlan.

„A következőkben az illetékes intézmények a törvényes határidőn belül...” – így szakad meg a levél, amit a kiskapusi polgármester kapott a kormány főtitkárságától.

Kiskapus Európa legszennyezettebb településének számított az 1986-os csernobili atomkatasztrófáig. A szocializmus idején koromgyár és színesfémkohászat működött a városban, ez pedig a környék víztartalékait is ihatatlanná tette.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24025
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.