Fotó: gov.ro
Tisztelettel adózunk
Timi
2017. november 8. szerda, 17:04
A szakszervezetek a nép ügyvédjéhez fordulnak, a PNL bizalmatlansági indítványt fontolgat.

Az ellenzék, az államfő, a szakszervezetek és a vállalkozói szféra tiltakozása ellenére szerdán elfogadta a kormány az Adótörvénykönyv módosítását. Ionuţ Mişa pénzügyminiszter azt nyilatkozta a módosítások elfogadása után, hogy kilenc helyett három járulékot kell majd fizetni:

  • az egészségügyi biztosítási (CASS),
  • a nyugdíjbiztosítási (CAS)
  • és a munkabiztosítási járulékot.

„A rendelet a mostani kilencről háromra csökkenti a befizetendő járulékok számát, nem marad csak a CASS, a CAS és a munkabiztosítási járulék. Ez egyszerűsíti a rendszert, csökkenti a bürokráciát és a munkáltató költségeit” – nyilatkozta Ionuţ Mişa a kormányülés kezdetén, amikor bemutatta az Adótörvénykönyv módosításait.

A pénzügyminiszter szerint a másik „kedvező intézkedés” az, amely szerint magasabb bruttó jövedelemhez alkalmazható személyes jóváírás.

„1 500-ról 1 900 lejre nő az a határ, ameddig fix összegű jóváírás eszközölhető az eltartásban lévő személyek után. Ugyanakkor 3 000 lejről 3 600 lejre nő az a határ, ameddig csökkenő mértékű jóváírás alkalamazható. Ez az intézkedés az alacsonyabb jövedelmű személyeknek kedvez, hisz bérük egy része nem számít bele az adóalapba. A jóváírt összeg, az eltartásban lévő személyek számától függően, 670 és 1 320 lej között változhat. Azok, akiknek nincs eltartásukban más személy, 510 lej jóváírására jogosultak” – magyarázta Mişa.

A miniszter szerint mindez „csökkenti az alkalmazottakkal járó költségeket és ezzel támogatja a munkaerő törvényes alkalmazását”.

Mindeközben tüntetés kezdődött Bukarestben: néhány százan vonultak szerda délben a Victoriei térre. A legnagyobb tömeg 13 óra 30 perc körül gyűlt össze a kormánypalota előtt, főként fiatalok voltak, és már elhagyták a teret. A tiltakozók kormányellenes és a Szociáldemokrata Pártot bíráló szlogeneket skandáltak, arra kérve az embereket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.
A tüntetők szerint az adóügyi módosítások miatt csökkenni fognak a fizetések, és nem szeretnének ők fizetni a választási kampányban tett ígéretekért. A közlekedést nem akadályozták a tiltakozók és összetűzésekre sem került sor. 15 óra körül már csak mintegy 100 ember tartózkodott a téren.


Korábban a pénzügyminiszter egyértelműen jelezte: nőni fog az alkalmazott fizetése, és a munkáltató nem fog többet befizetni az államkasszába a jövedelemadó csökkentése és a társadalombiztosítási járulékok munkaadóról munkavállalóra való áthárítása következtében. A sokat vitatott tervezet előnyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is – vélekedett.

Ionuţ Mişa elmondta: az első módosítás értelmében 16%-ról 10%-ra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5%-os marad.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 39,25%-ról 37,25%-ra csökkennek és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében. 

Az új adózási rendszer 2018. január 1-től lép érvénybe

A kormány szerdán döntött a sürgősségi rendelet elfogadásáról, miután péntek óta kétszer is elhalasztották a kormányülést. Időközben megsokasodtak a módosítások ellenzői, Klaus Iohannis államfővel az élen.

Mihai Tudose miniszterelnök ezeket a kritikákat úgy értékelte, hogy a kormány „nagyon határozott” intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának megfékezésére, ezért „háborodtak fel” az emberek.

„Nem a társadalombiztosítási járulékok áthárításáról van szó, azzal a szakszervezetek és a munkáltatók is egyetértettek egészen idáig. Azután háborodtak fel, hogy a kormány nagyon határozott intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának a megfékezésére. Nem teszünk egyebet, mint bevezetünk egy európai irányelvet, és más olyan intézkedéseket, amelyek következtében ne lehessen leírni az összes profitot, hogy nekünk is maradjon pénz oktatásra, egészségügyre, infrastruktúrára. Ezért háborodtak fel egyes multinacionális cégek, de szerencsére megértették, hogy nincs értelme, a végkimenetel ugyanaz lesz” – nyilatkozta Tudose a kormányülés kezdetén.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke időközben bejelentette: javasolni fogja pártja politikai bizottságának, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt a Mihai Tudose által vezetett kormány ellen az adóügyi módosítások miatt. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23929
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.