Ezrek tüntettek országszerte az igazságügyi reform, a korrupció és a kormány ellen (VIDEÓ)

Bukarestben több mint tízezren vonultak utcára, de más városokban is sokan voltak.
Hirdetés

Több ezren tüntettek vasárnap este az ország nagyobb városaiban az igazságügyi törvényeket módosító tervezet ellen tiltakozva. A csendőrség adatai szerint Bukarestben a tüntetők száma elérte a 12 ezret.

A „Nem akarunk tolvaj nemzet lenni” jelszóval internetes fórumokon meghirdetett megmozdulás szervezői a szociálliberális kormánytöbbség igazságügyi reformtervezete ellen tiltakoznak, amely szerintük politikai befolyása alá vonná az igazságszolgáltatást és meggátolná a korrupt politikusok elszámoltatását.

27 év korrupció

„27 év korrupció! Meddig bírjuk?” | Fotók: Szabó Tünde

Rabok szolgája

A PSD soha nem volt túl népszerű Kolozsváron

PSD-kuka

A PSD-ALDE koalíció kedden terjesztette a parlament elé az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról szóló javaslatát, amelyet mind a jobboldali Klaus Iohannis államfő, mind a bírák és ügyészek szakmai szervezete kifogásolt. A törvénymódosítás egyebek mellett korlátozná az államfő szerepét az ügyészségi vezetők kinevezésénél, és kivonná a szakma kizárólagos ellenőrzése alól azt az Igazságszolgáltatási Felügyeletet, amely – esetleges tévedéseikért vagy visszaéléseikért – felelősségre vonhatja a bírákat és ügyészeket.

A PSD-ALDE koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlhatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé.

A jobboldali ellenzék azzal vádolja a szociálliberális többséget, hogy saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét. A vasárnapi tüntetést támogatásukról biztosították a jobbközép ellenzéki pártok, a demonstráción azonban pártjelképeket nem lehetett látni, a részt vevő ellenzéki politikusok pedig elvegyültek a tömegben.

Megint kezditek?

„Megint kezditek?”

Bukarestben a kormánypalota előtti téren több ezer tüntető gyűlt össze, majd a parlament felé indult. Mire a törvényhozás épülete elé ért a tömeg, létszáma meghaladta a tízezret. Az emberek az „Igazságot, nem korrupciót”, „PSD a vörös pestis”, „Gyertek velünk, titeket is meglopnak” jelszavakat skandálták, közben „Takarítsuk el a tolvajlást Romániából”, „Független igazságszolgáltatást” feliratú táblákat emeltek a magasba.

Hirdetés

Több mint harminc romániai településen és néhány nyugat-európai nagyvárosban is utcára vonultak román állampolgárok.

Kolozsvár központjában legalább ötezren gyűltek össze. A tüntetők zászlókat lengettek, PSD-ellenes rigmusokat skandáltak és Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását követelték.

Tüntetés Kolozsváron

Kolozsváron valaki így köszönte meg az amerikai nyomást a korrupcióellenes szervekre

Toborzás

A Budai Nagy Antal utcán lévő egyik szálloda vezetője tartja magasba a recepcióst kereső tábláját, amikor arra haladt el a többezres tömeg. Közben azt kiabálta, hogy már négy hónapja keres munkaerőt az állásra, és nem talál.

Megtelt a Főtér

Kolozsváron este kilencre értek vissza a tüntetők a Főtérre, miután tettek egy kört a Mărăști negyedben. Legalább félórán át állt a forgalom, amíg az ötezer ember átvonult a Mărăști körforgalmon, majd a központ közlekedése is ideiglenesen megbénult, amikor a menet felkanyarodott a Főtérre.

Nagyszebenben több mint kétezren vonultak utcára, Brassóban több mint ezren, Temesváron több mint hétszázan tüntettek.

Több százan tiltakoznak Ploieşti-en, Iaşi-ban és Besztercén is.

Hirdetés