Dan Barna a Mentsétek meg Romániát Szövetség új elnöke

A képviselő Vlad Alexandrescu volt művelődési minisztert győzte le a választáson.
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Brassópojánán szombaton szervezett rendkívüli kongresszusán a párt új elnököt választott. A két jelölt Dan Barna parlamenti képviselő, korábban az USR szóvivője, illetve és Vlad Alexandrescu szenátor, volt művelődési miniszter volt.

A szavazáson Barna 121 voksot kapott a 191-ből. Vlad Alexandrescura alig 50-en szavaztak. 14 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

Az USR Nicușor Dan volt USR-elnökkel szimpatizáló szárnya nem vett részt a kongresszuson, mert szabálytalannak minősítette a kongresszus megszervezését és eredményeit, sőt, perrel is fenyegetőzött.

A választást követő beszédében Dan Barna egységre és megbékélésre szólította fel a különböző frakciókat, ugyanis erre van szükség a 2020-as parlamenti választásokra való felkészülésben. Barna elnöki mandátuma csupán két évre szól. A következő pártelnöki választást a 2019-es kongresszus alkalmával szervezik meg.

Hirdetés

A pártnak azért kellett rendkívüli kongresszust összehívnia, alig hat hónappal az első kongresszust követően, mert Nicușor Dan, az USR alapítója és volt elnöke idén júniusban lemondott funkciójáról és kilépett a pártból, mégpedig a politikai alakulaton belül a Koalíció a Családért nevű szervezet által a családnak az alkotmányban történő újrameghatározára vonatkozó kezdeményezés kapcsán kialakult nézetkülönbségek miatt. Az USR a Koalíció a Családért kezdeményezése ellen foglalt állást, az elnök pedig nem kívánt állást foglalni.

Dan Barna 42 éves, az európai alapok szakértője, első parlamenti képviselői mandátumát tapossa, államtitkári tisztséget töltött be az európai alapok minisztériumában a Cioloș-kormány idején. Korábban az USR alelnöke, majd szóvivője volt.

Hirdetés