Megérkeztek az első erdélyi szalakóták Afrikába

Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Hirdetés

A Milvus csoport összesen hat romániai szalakóta útvonalát figyeli meg műholdas jeladó segítségével a Roller life projekt keretén belül, melynek célja a Kárpát-medence szalakótaállományának megerősítése és hosszú távú megőrzése magyarországi és romániai partnerek segítségével. A veszélyeztetett madárfaj egy évben mindössze öt hónapot tölt romániai fészkelőhelyén, az év további részét a telelőhelyen, illetve az oda-vissza vezető úttal tölti.

Márton az Arad megyei Szentmárton településről származik, és ő az első romániai szalakóta, amelyre jeladót rögzítettek. Augusztus 28-án indult útnak és mintegy 4 ezer kilométer megtétele után Szerbia, Görögország, Málta, Líbia és Csád fölött repülve érkezett célba. A Bíró névre keresztelt madárra június 22-én, Nagyszalonta mellett szerelték fel a nyomkövetőt. A hatéves hím már július 25-én útnak indult, és Bulgária, illetve Törökország érintésével érkezett a fekete kontinensre. 3300 kilométer megtétele után jelenleg Szudánban tartózkodik.

A Ialomița mellől származó Bolomey 1500 kilométert repült, most még Izraelben van. Victor és Kondás azonban még el sem hagyta Románia területét. A dumbravai Ágyáról augusztus óta nincsenek új adatok.  

A madarak útvonalait itt lehet megtekinteni. 

Hirdetés