1800 euró a maximum, amennyi fizethető egy gyerek után

A gyed felső határát mindeddig nem korlátozták, így jelenleg is van olyan személy, aki mintegy 160 ezer lejt kap. Két héten belül elkészül az ezen változtató rendelet.
Hirdetés

1800 euróban készül megszabni a kormány a gyermekgondozási díj (gyed) felső határát – jelentette be vasárnap este Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

„Legutóbb, amikor szóba került ez a téma, nem voltunk megfelelően felkészülve, mert éppen a bértörvényen dolgoztunk, azóta azonban számba vettük a lehetőségeket, és eljutottunk a végső változathoz. 1800 euróban állapítjuk meg a gyed felső határát, Európa-szinten is ez a maximális összeg, ennél többet senki nem fog majd kapni” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy legtöbb két héten belül elkészül az erről szóló sürgősségi rendelet tervezete.

A minisztert arról kérdezték a műsorban, hogyan lehetséges, hogy jelenleg is van olyan személy, aki 159 ezer 348 lejes gyedet kap havonta, annak ellenére, hogy erről már voltak viták.

„Nem hiszem, hogy bárki is gondolt volna arra, hogy havonta 1,5 milliárd régi lejes gyedet kell majd kifizetni egyetlen gyermek után. Minderre lehetőséget biztosít a jelenlegi törvény (…), de mi változtatunk rajta, hogy ne alakuljanak ki többé ehhez hasonló helyzetek” – mondta a miniszter.

Májusi adatok szerint országosan 157 ezer 773 gyedet folyósítanak (ez változhatott időközben), ennek 97 százaléka 5000 lej alatt van. 3500 személy kap 5001 és 10 000 lej közötti összeget, és 623 gyed haladja meg a 10 000 lejt. 

Hirdetés