A Trianon 100 kutatócsoport vezetője is elutasítja a hajmeresztő román vádakat

Ablonczy Balázs egyértelművé tette: tudományos kutatócsoportról van szó, nem pedig románellenes propagandasejtről, ahogy azt egyes román körök hagymázas képzelgéseik alapján terjesztetik.
Hirdetés

Visszautasította Ablonczy Balázs, az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoportot vezetője azokat a román vádakat, amelyek szerint a kutatócsoport titkos kormányzati propagandával, a román állam ellen irányuló aknamunkával és szeparatista törekvések támogatásával foglalkozik.

„A helyzet ezzel szemben az, hogy az MTA BTK Történettudományi Intézete keretében 2016-ban, 22 kutató részvételével létrejött munkaközösség nem kormányzati intézmény, hanem kizárólagosan tudományos célok mentén, a nyilvánosság előtt működő kezdeményezés. Céljai között szerepel román, szlovák, szerb és nyugat-európai kutatók bevonása a multidiszciplináris kutatásokba” – mondta az mta.hu-nak Ablonczy Balázs történész, az MTA-Lendület Trianon 100 Kutatócsoport vezetője.

A kutató elmondta: a csoport eddigi működése során workshopokat, konferenciákat szervezett, levéltári kutatásokat koordinált, forráskiadványokat és monográfiákat készített elő. Első kiadványa 2017. május végén jelenik meg, és a magyar békedelegáció 1920-as naplóját mutatja be, kommentált formában, bőséges képanyaggal és jegyzetapparátussal.

A kutatócsoport működése, eredményei bárki számára követhetőek magyarul és angolul a trianon100.hu oldalon és a kutatócsoport Facebook-oldalán.
 

Hirdetés