Kultúrbanzáj
Timi
2017. április 21. péntek, 20:38
Kilenc napon át 40 helyszínen 300 programot kínál ebben az évben a szombaton kezdődő Szent György Napok.

Hétvégén megkezdődik a Szent György Napok rendezvénysorozata. A 26. alkalommal megszervezett városünnep idén is kulturális eseményekkel indít, majd április 28–30. között, a vásári hétvégén szabadtéri programokkal várja a közönséget.

Kilenc napon át 40 helyszínen 300 programot kínál ebben az évben a Szent György Napok. A kulturális héten klasszikus, dzsessz, blues és világzenei koncertek, színházi és báb előadások, író-olvasó találkozók, filmvetítések és képzőművészeti kiállítások lesznek, a fesztiválhétvégén a főszínpad és a közösségi színpadon zajló produkciók mellett a kicsiknek gyerekvárost szerveznek, a nagyobbaknak pedig az ifjúsági udvar nyújt kikapcsolódási lehetőséget, míg a múzeumkert azoknak szól, akik a dzsesszt, folk- és régizenét kedvelik – tájékoztatnak a szervezők.

Elmaradhatatlan Szent György-napi program a kézművesvásár, melynek keretében idén őstermelők és könyvkereskedők is árusítani fognak. Mesterségbemutatókkal színesítik a kirakodóvásárt, de nem hiányozhatnak a lacikonyhák sem. A Romudvarban gasztroturisztikai kiállításra kerül sor, ahol kóstolásra is lehetőség nyílik.

Queen klasszikusra hangolva

Április 22-én, szombaton 19 órakor kezdődik a nyitókoncert: a QueenClassics by Vlad Maistorovici. A ploiești-i származású Vlad Maistorovici hegedűművész a brit Robin Green-nel (zongora) és Harry Cameron-Penny-vel, (klarinét és basszusklarinét), valamint a sepsiszentgyörgyi Ferencz Áronnal (dob) és a Bukaresti Szimfonikus Zenekarral közösen hozta létre ezt a különleges produkciót. Koncertjükön a legendás Queen együttes dalait szólaltatják meg, egyszerre nyújtva a klasszikus koncertek minőségét és a populárisabb zenei műfajok közvetlenségét. Rossz hír azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését a koncert: a Biletmester tanúsága szerint már minden jegy elkelt. 

Április 22-én, szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Művész Moziban tartják a Kojot című magyar akciódráma országos premierjét, amelyet közönségtalálkozó követ, jelen lesz Kostyál Márk rendező mellett a filmben szereplő két sepsiszentgyörgyi színművész: Mátray László és Orbán Levente.

A Szent György Napokra időzítette az Andrei Mureșanu Színház Zűrzavaros éjszaka című előadásának bemutatóját, és ezen a héten tartja lemezbemutató koncertjét az Evilági együttes is. A Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen megvalósított hanglemez dalokban örökíti meg a székelyföldi székek egy-egy legendáját vagy mondáját. A rajzfilmek vetítésével összekötött lemezbemutató koncertet április 27-én, 17 órától tartják a Művész Moziban.

A kulturális héten lesz orgona-kürt hangverseny, olimpikonok kamarakoncertje, szülinapos Cinematic Bones koncert, blues kocsma Vali „Sir Blues” Răcilă és Black Betty koncerttel, ugyanakkor táncház és folkkocsma is várja a közönséget. Zenei utazásra hívja a nézőket Szabó Tibor és zenekara: a Meseautó című produkció során francia sanzonok, olasz szerenádok, kis latin-amerikai „szívprobléma", és magyar kuplék és filmdalok lesznek hallhatók, köztük néhány Karády-édesbús is elhangzik.

Kultúra minden mennyiségben

Albert Levente és Vargha Mihály a Szent György Napokon közös tárlattal jelentkeznek. A kiállítás címe a zenei szakszótárból kölcsönzött Ostinato. Albert grafikai frottázsai, nyomatai, Vargha nagyméretű szoborkompozíciói makacsul ismétlődő formakombinációkkal sokkolják a tárlatlátogatót. A megnyitót április 28-án, pénteken 17 órától tartják az Erdélyi Művészeti Központban.

A Magma a budapesti C3 Kulturális és Kommunikációs Központ videóművészeti gyűjteményéből kínál válogatást a Szent György Napokon megnyíló tárlatán, alkalmat adva arra, hogy végiggondoljuk, mi a videó, hogyan változott az elmúlt fél évszázad során, mi lehet a videóművészet ma?

Szent György többek közt a katonák, lovagok és a fegyverkovácsok védőszentje, ennek nyomán április 25-én, kedden, a Magyar Kard Napja tiszteletére vívástörténeti, fegyvertörténeti kiállítások nyílnak, szablyabemutatóval egybekötött előadás lesz a Székely Nemzeti Múzeumban.

A Szent György Napok fizetős eseményeire jegyeket a Városi Kulturális Szervezőirodában vagy online a www.biletmaster.ro honlapon lehet vásárolni. A rendezvény teljes programja elérhető a honlapon.

Beszélő irodalom és a ConTeiner cím alatt fogják össze az irodalmi programokat: a magyar és a román kortárs irodalom képviselői mellett helyet kapnak a helyi szerzők is, akiknek munkái elsősorban a háromszéki, székelyföldi helytörténet miatt fontosak.

Az író-olvasó találkozók sorát Botházi Mária kolozsvári íróval indítják, április 24-én, hétfőn, 18 órától, a Tein Teaházban mutatják be a Boldogság juszt is a tiéd című könyvét, amelyben az erdélyi hétköznapokra, a honi lét valóságára közelítő írásait, humoros hangvételű tárcáit gyűjtötte egybe a szerző (portálunk munkatársa – szerk. megj.).

Vedlések, kocsmázások,coming out

Jelen lesz a Szent György Napok kulturális hetén Németh Gábor József Attila-díjas író, a Szépírók Társaságának alapító tagja, a Presszó című film forgatókönyvírója, valamint az 1980-as években indult magyar irodalmárnemzedék egyik döntő hatású, eredeti hangú és kísérletező kedvű alkotója, Kemény István József Attila-díjas költő, író is, akinek verseit sokan ismerik a Quimby és a Göncölszekér együttes előadásában is. Mindkettejükkel Szegő János kritikus, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

Cristian Teodorescu író, publicista, a Cațavencii szatirikus hetilap szerkesztője és Simona Popescu költő, író képviseli a román kortárs irodalmat a Szent György Napokon, beszélgetőtársuk Adrian Lăcătuș brassói irodalmi kritikus, egyetemi tanár lesz. Cristian Teodorescunak a Medgidia, a hajdani város című regényét lehet olvasni magyar fordításban, míg Simona Popescunak a Xilofon verseskötetét és Vedlések című regényét fordították le magyar nyelvre.

A ConTeiner sorozat jellemzője a műfaji és más határok feszegetése, KocsmaBeat címen lesz zenés felolvasóest Czinki Ferenc székesfehérvéri íróval, aki az Egy kocsma város  című tárcafüzetében irodalom és újságírás határán egyensúlyozik. Bemutatkozik Kiss Tibor Noé transznemű író is, akinek Inkognitó című könyve minden ízében kortárs próza, érzékeny tollal megírt elsőkönyv és kockázatos coming out. Második kötete az Aludnod kellene címmel jelent meg.

Helytörténeti vonatkozású Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors, valamint Nagy Lajos Orvosainkra emlékezünk című könyve, amelyeket ugyancsak a kulturális héten mutatnak be.

Idén a város nevét viselő, sárkányölő Szent György lovag legendájára építették a szervezők a rendezvénysorozatot: azt szeretnék, ha a tavaszi megújuláshoz közösségi élmény kapcsolódna. Ezt erősítendő, hagyományteremtő szándékkal Szent György-napi parádéra hívják a fesztiválhétvége péntekjén 19 órára a helyi közösség tagjait a Gróf Mikó Imre szobor elé. Az ünnep kiváló keretet nyújt a közösségi élmény felszabadító erejének megtapasztalására, a közösségi felvonulás alapgondolata nem véletlenül született, hiszen a tematikus évek sorában idén a Közösségi részvétel évét hirdették meg Sepsiszentgyörgyön.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20784
Annyi dilettantizmust, nemtörődömséget, provincializmust ritkán látni, mint a nagy román egyesülés centenáriumi ünnepségeinek előkészületei esetében.
Minderről Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozott Marosvásárhelyen azon a sajtótájékoztatón, melyen a magyar-román kapcsolatok aktuális kérdései kerültek terítékre.
Jó tudni, hogy lehetett volna akár így is: Erdély és Székelyföld, szövetségi államok.
Miért emlékszünk Mátyás országlására úgy, mint az igazságosság aranykorára? Ki volt az egyetlen nő, aki érdemben befolyásolta a magyar történelmet? Romsics Ignác új műve ezekre a kérdésekre is választ ad.
Amikor az erre szakosodott román média már az abszurdon is rég túl van, és azt fejtegeti, mit jelent az a bizonyos 40 000 résztvevő, akiket a Székely Szabadság Napján vártak Maroszvásárhelyre.
Megszólalt egy brit politikai tanácsadó, akit a PSD 2016-os választási kampányához környékeztek meg.
Magyarország közel egy évnyi költségvetésével próbálta modernizálni Erdélyt, és visszaállítani a magyar dominanciát Erdélyben. A végén holokauszttal.
A Csíksomlyói passió című darab „hazahozása” nemcsak a közönség számára ígéretes, mint kiderült, az előadók életük meghatározó élményeként készülnek rá.
Hogyan is kellene viszonyulni az erdélyieknek a nemzeti ünnepekhez? Hans Hedrich írása.
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Nem sikerült meggyőzni a közigazgatási bizottság tagjait arról, hogy nem jelent veszélyt a román nemzetállamra.
Az ellenzék tiltakozik, és ismét alkotmánybírósághoz készül fordulni.