Belgrádban került rendőrkézre Sebastian Ghiţă

FRISSÍTVE - December óta bujkált a hatóságok elől. Mivel hamis iratokkal igazolta magát, Szerbiában is vádat emelnek ellene.
Hirdetés

Elfogták csütörtökön este a december óta szökésben lévő, számos korrupciós bűncselekménnyel gyanúsított volt szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselőt, Sebastian Ghiţă-t. A politikus Belgrádban került rendőrkézre. Az értesülések szerint testvére társaságában volt, amikor elfogták.

Ghiţă a nehezebb felismerhetőség kedvéért megváltoztatta külsejét: haját teljesen leborotváltatta, és szakállt növesztett.

Az országos rendőr-főkapitányság rendőrség közleménye szerint a rendőrség különleges egysége és bűnügyi nyomozó osztálya erőfeszítései nyomán sikerült Ghiţă nyomára akadni, ugyanakkor köszönetet mondtak a szerb, a magyar, a bolgár, a török, a montenegrói, a horvát, az osztrák, a francia és az olasz rendfenntartó szerveknek is.

Mint kiderült, a belgrádi igazoltatás során Ghiţă hamis szlovén iratokkal próbálta igazolni magát.

A hatóságok szerint Ghiţă kiadatási eljárása legtöbb egy hónapig tarthat.

Az Agerpres hírügynökségnek belgrádi hivatalos források pénteken azt mondták: a volt honatyát Szerbiában is bíróság elé állítják, a tárgyalásra legtöbb egy hónapon belül kerül sor.

Azért emelnek vádat ellene, mert hamis iratokkal próbálta igazolni magát – számolt be a szerb média. Emiatt 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Hirdetés

Sebastian Ghiţă hamis szlovén útlevéllel lépett Szerbia Köztársaság területére, és állítólag egy isztambuli járattal érkezett Szerbiába.

Románia és Szerbia között nincs kiadatási egyezmény, ezért a kiadatási eljárás hosszabb ideig elhúzódhat.

Carmen Dan belügyminiszter leszögezte, a szerb hatóságoknak előbb le kell folytatniuk az előírások szerinti procedúrákat, majd a kiadatás a román igazságügyi minisztérium révén történik meg, az utaztatást pedig a román rendőrség ügyeli fel majd.

Mint ismeretes, Ghiţă a december 19-ről 20-ára virradó éjszaka tűnt el. A legfelsőbb bíróság azt követően rendelte el január 5-én a volt képviselő távollétében való előzetes letartóztatását, hogy nem tett eleget az előzőleg kiszabott hatósági felügyelettel járó kötelezettségének, vagyis nem jelentkezett a heti rendszeres ellenőrzésre a rendőrségen. Az üzletember december 19-én jelent meg utoljára a Prahova megyei rendőrségen. 21-ére is beidézték kihallgatásra a Ponta-Blair ügyben, akkor azonban már csak ügyvédei jelentek meg az ügyészség székhelyén.

Ghiţă eltűnését követően „leleplező” videóüzenetekben jelentkezett a tulajdonában levő România TV-n, amelyekben azt próbálta elhitetni a közvéleménnyel, hogy valójában a korrupcióellenes ügyészség és a hírszerzés összefonódása nyomán létrejött háttérhatalom áldozata.

Hirdetés