Fát ültetett a Schweighofer

Az osztrák fafeldolgozó cég javítani próbál megtépázott hírnevén.
Hirdetés

„A Holzindustrie Schweighofer szívén viseli a romániai fenntartható erdőgazdálkodás és faipar sorsát” – ezért a biztonsági rendszerének megerősítése és a faszállítmányok GPS-alapú nyomkövető rendszerének beüzemelése mellett most elérkezettnek látta az időt, hogy „nyomot hagyjon a faültetések hónapjában”.

Így hát a cég több romániai gyárának önkéntesei összesen 14 ezer facsemetét ültettek el a múlt héten.

A cég közleménye szerint a Schweighofer rétyi gyárának húsz önkéntese közel kétezer csemetét ültetett el a múlt héten a Csukás-hegységben. A Bákó megyei Szlanikfürdőhöz tartozó erdőkben szintén ültettek a cég dolgozói: a hétezer lucfenyő- és vadcseresznye-csemetét a Schweighofer vásárolta, felvállalta az ültetés költségeit és önkéntesei besegítettek az ültetésbe is.

Hasonló faültetési akciókat szervezett a cég a többi gyára körzetében is, március végén és április elején például a radóci és szászsebesi gyárak önkéntesei több mint hétezer facsemetét ültettek el Szászsebes és a Suceava megyei Stulpicani közelében.

A fafeldogozással foglalkozó Holzindustrie Schweighofer egyre nehezebb helyzetben van Romániában, mivel az építőanyagokat és faárut forgalmazó nagy üzletláncok sorra mondják vissza az együttműködést az osztrák céggel. A Schweighofer február 17-én veszítette el a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait, a bonni központú nemzetközi független szervezet ugyanis úgy találta, hogy a romániai Schweighofer illegális kitermelésből származó fát is felvásárol a fűrészüzemei számára.

Hirdetés

A Hornbach januártól nem vásárol többé a Schweighofertől gyalult, illetve építkezési faanyagot, és új beszállítót választott, a romániai piacvezető Leroy-Merlin pedig március elején közölte, hogy  nem fog többé olyan cégektől faanyagot vásárolni, amelyek nem rendelkeznek FSC és PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal.

Az FSC tanúsítvány visszavonása után civilek százai írtak a barkácsáruházaknak, hogy ne vásároljanak többé fűrészárut a Schweighofertől a de-click.ro hazai kampányoldal felhívására.

Hirdetés