Kelemen Hunor megszólalt CEU-ügyben

Mély válságról beszélt, ami Európát érinti.
Hirdetés

Hatalmas veszteség lenne a budapesti Közép-európai Egyetem bezárása – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ elnök az RFI rádióban.

„Ha sor kerülne az egyetem bezárására, az óriási veszteség lenne Magyarország, Közép-Kelet Európa, az akadémiai szféra, a humán- és társadalomtudományok számára (…). Meggyőződésem, hogy végül sikerül megegyezésre jutnia a magyar kormánynak az amerikai vagy a New York állambeli hatóságokkal”.

Az RMDSZ elnöke szerint ugyanakkor nem lehet kétségbe vonni egy kormány és egy parlament ahhoz való jogát, hogy megszabja, milyen körülmények között működhetnek az egyetemek, hogy szükséges-e vagy sem, hogy az anyaországban is működjön kampusza az egyetemnek, hogy melyek az oklevelek elismerésének feltételei. „És itt nem a budapesti CEU-ra gondolok, hanem bármelyik egyetemre, ezt a jogot pedig el kell ismerni” – fogalmazott Kelemen.

„Harmadsorban én azt hiszem, hogy egy jóval mélyebb válságról van szó és az, ami ezzel az intézménnyel, ezzel a szimbólummal történik, csak a tünete ennek a válságnak. Ez a mély válság nem csak Magyarországot érinti, hanem a térség összes országát és egész Európát. Az emberek egyre kevésbé bíznak azokban az értékekben, amelyek mentén az elmúlt években az európai kontinensen megerősödött a parlamentáris demokrácia, a nyílt és szabad társadalom. Itt kell keresnünk az okokat”

– szögezte le Kelemen Hunor.

Hirdetés