Nappal rabszolgamunka, éjszaka nemi erőszak áldozatai a román nők Szicíliában

Több ezer romániai női vendégmunkás gazdasági és szexuális kizsákmányolásáról ír a The Guardian.
Hirdetés

Több ezer romániai nő él rabszolgasorsban, és válik gyakran nemi erőszak áldozatává Olaszországban, derül ki a Guardian vasárnap megjelent riportjából. A cikk szerzője Olaszország – és egyben Európa – jelentős zöldség- és gyümölcstermő vidékén, Ragusa (Szicília) tartományban tíz román vendégmunkással beszélgetett, akik részletesen beszámoltak az itt munkát vállaló, többségében Romániából érkezők nők által elszenvedett abúzusokról.

Állításaikat különböző egészségügyi jelentések (például az abortuszra jelentkező román nők száma) is alátámasztják.

A rendőrség 7500 női vendégmunkás jelenlétéről tud.

A Proxyma Association emberi jogi szervezet becslése szerint az itt dolgozó román nők mintegy felét kényszerítik rendszeresen szexre.

A statisztikák alapján a több mint ötezer mezőgazdasági farmon 2016-ban ötezer női vendégmunkás dolgozik napi 56 euró bérért. A megszólaltatott nők szerint ennek alig harmadát kapják kézhez, és a gazdasági mellett a szexuális kizsákmányolás is jellemző. Munkaadóik rendszeresen bántalmazzák őket, megtagadják tőlük az orvosi ellátást, rossz körülményeket biztosítanak a számukra. Egy nő azt nyilatkozta: macskaeledellel etették őket, és nem napi 8, hanem

napi 12 órát dolgoznak pihenés és ellátás nélkül.

A Guardian cikkében megszólaltatott helyi rendőrkapitány tud az esetekről, de mint mondta, a nők többsége azért nem tesz panaszt, mert nem akarják elveszíteni a munkájukat, hiszen csak ebből tudják fenntartani otthon maradt családjukat. Ezt megerősítette az  egyik ügyész is, aki több alkalommal emelt vádat nemi erőszak miatt.

Hirdetés

Olasz politikusok is foglalkoztak a kérdéssel, azonban a gazdasági érdekek miatt nehéz a jelenséget megszüntetni.

A Guardian szerint az olasz mezőgazdaság versenyképességének fenntartása miatt nem lépnek sem a hatóságok, sem a politikusok a román nők védelmében.

Hirdetés