Végre beláthatunk oda, ahol a valódi döntések születnek

Hivatalosan is közvetíteni fogják a neten a képviselőházi bizottságok üléseit.
Hirdetés
A képviselőház bizottságainak üléseit a lehető legrövidebb időn belül interneten fogják közvetíteni. A napirendi pontokat az ülések előtt egy héttel már közzéteszik – nyilatkozta szerdán Liviu Dragnea házelnök. Az alsóház elnöke elmondta, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével, Nicușor Dannal több szervezési kérdésről is tárgyalt, és „jó következtetésekre jutottak”.
 
„Volt egy beszélgetésem Nicușor Dan úrral a parlament működésének megszervezésével kapcsolatban és az átláthatóság, valamint a tevékenység hatékonyságának növelésére vonatkozóan. Mindketten ugyanazt a — szerintem jó — következtetést vontuk le, amit gyakorlatba is fogok ültetni. Elsősorban arról van szó, amit ő is szeretett volna és én is, hogy minden bizottsági ülést online közvetítsünk, ahogyan a közigazgatási bizottságnál is történik. Szerintem nagyon hamar be fog ez következni” – nyilatkozta Dragnea a parlamentben.
 
A házelnök szerint a napirendi pontok kihirdetése is problematikus. „Minden bizottsági elnöktől azt fogom kérni, hogy legkésőbb szerda délutánig küldjék el a jövő heti napirendi pontok listáját, az egyéni tanulmányozásokra szánt csütörtöki napot erre a tevékenységre használják a képviselők, mert ha nem készültek el a következő heti házifeladatukkal, akkor nincs mit tanulmányozniuk” – magyarázta Dragnea.
 
Az USR képviselői közül többen is saját telefonukkal a Facebookon közvetítették azokat a bizottsági üléseket, ahol fontos döntéseket hoztak, hogy lássuk, hogyan is zajlanak a tulajdonképpeni viták. (Mire a törvényjavaslatok a plénum elé kerülnek, már lehet tudni, melyik frakció hogyan szavaz, a viták, módosítások és sértődések ugyanis a bizottsági üléseken zajlanak.) Ugyancsak az USR újonc képviselői nehezményezték, hogy gyakran a bizottsági ülés napján vagy előző este kapják kézhez a napirendi pontokat, ami nagyon megnehezíti a felkészülést.
 
Ami a szociáldemokrata képviselőket illeti, Dragnea elmondta, a választóknak ismerniük kell parlamenti tevékenységüket. A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint ezután a helyi sajtóban is meg fognak jelenni beszámolók a képviselők tevékenységéről. Szerinte úgy egészséges, ha mindenki értesül arról, hogy mit dolgoznak az általuk delegált képviselők Bukarestben. 

Hirdetés