Egy ügyész fájdítja Kelemen Hunor fejét

Az RMDSZ elnöke nehezen tud tárgyilagosan nyilatkozni a DNA-ról.
Hirdetés

Fontos, hogy az korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy erős intézmény legyen, és ne lehessen azzal vádolni, hogy „beleavatkozik a politikai harcba” – nyilatkozta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

„A DNA-ról nehéz tárgyilagosan nyilatkozni, főleg azok után az információk után, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot egy Prahova megyei ügyésszel kapcsolatban. Persze, nem akarok általánosítani, mert meg vagyok arról győződve, hogy az ügyészek legnagyobb része becsületes, korrekt ember, viszont amikor látod, hogy ilyen emberek is ott vannak a rendszerben, akkor nehéz tárgyilagos maradni. (…) Nagyon fontos, hogy létezzen egy ilyen jellegű erős intézmény, de legalább ennyire fontos, hogy ezt semmilyen körülmények között ne lehessen azzal vádolni, és erről most nincs szó, hogy beleavatkozik a politikai harcba. Ha csak Negulescu ügyészt nézem, attól megfájdul a fejem”

– fogalmazott Kelemen.

Mircea Negulescu nemrég a DNA-nál folytatott tevékenysége beszüntetését kérte. Utólag, miután egy neki tulajdonított hangfelvétel nyilvánosságra került, eljárást indítottak ellene. Mircea Negulescu kilépését kérte az igazságszolgáltatás rendszeréből, a kérést február 28-án tárgyalja a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

Hirdetés

Mircea Negulescu foglakozott többek között a Ponta-Ghiţă-Blair üggyel, vagy a 35 millió eurós adócsalással a Lukoil-ügyben.

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze az intézmény éves tevékenységi jelentésének ismertetése során leszögezte: azok az ügyészek, akik megszegték a törvényt, vagy megszegték az etikai szabályokat, bíróság elé kerültek, vagy elhagyták a rendszert.

Hirdetés