Fotó: MTI | Veres Nándor
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. február 12. vasárnap, 11:33
Hideg légtömeg szorult a Csíki medencébe: mínusz 26 Celsius-fokot mértek szombatról vasárnapra virradóan. Keddig sárga jelzésű fagyriadó van érvényben.

Mínusz 26 Celsius-fokot mértek a szombatról vasárnapra virradó éjszaka Csíkszeredában – itt volt a leghidegebb az országban. A Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Ilie Mojic szerint a Csíki medencébe beszorult egy hideg légtömeg, ennek köszönhetően mértek ilyen alacsony hőmérsékleteket.

Vasárnapra virradóra Csíkszeredában mínusz 26, Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévízen pedig mínusz 18 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, Székelyudvarhelyen pedig csak mínusz 6 fokot mértek, így 20 fokos eltérés volt Csíkszeredához képest.

Az ilyen alacsony februári hőmérsékletek megszokottak Hargita megyében, ahol rendszerint hosszú, fagyos telek vannak.

Az éjszaka abszolút minimumát 1976-ban mérték, akkor február 11-ről 12-re virradóan -33 Celsius fok volt Csíkszeredában. Hargita megyeszékhelye tartja a februári hidegrekordot is, 1987-ben -35 Celsius fokot mértek itt az év második hónapjában.

Az előrejelzések szerint napközben napsütéses időjárásra, éjszakánként azonban továbbra is fagyra számíthatunk.  

az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM)sárga jelzésű fagyriasztást adott ki vasárnap. A figyelmeztetés Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában van érvényben.

„Kelet-Erdélyben, Moldvában, Munténiában és Olténiában rendkívül hideg időjárás lesz, a nappali hőmérsékletek is fagypont alatt maradnak, éjszaka és reggel pedig fagyra számíthatunk. A csúcshőmérsékletek mínusz 7 és mínusz 3 Celsius-fok körül alakulnak, a legalacsonyabb hőmérsékletek mínusz 20 és mínusz 10 fok körül lesznek, de helyenként még ennél is hidegebbre lehet számítani” – tájékoztat az ANM. A fagyriadó február 14-éig, keddig van érvényben.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19643
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Kamerával, persze. Ahogy illik.
Legalábbis a havas, havas esős és ónos esős része.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.