Közel ezer közbeszerzési sumákolás egy év allatt

A rendőrség összesítéséből az is kiderül, mely állami szervekre jellemző leginkább a közpénzek elcsalása.
Hirdetés

Összesen 946 bűnügyi dossziét nyitott közbeszerzési csalások miatt 2016-ban a román rendőrség, 50 személy ellen kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak, 1,7 milliárd lej értékben vettek zár alá javakat. A rendőrök a közigazgatásban, az egészségügyben és az oktatási rendszerben kiírt közbeszerzési eljárások törvényességét és a szerződésekben foglaltak betartását ellenőrizték.

840 bűnügyi dossziét közigazgatási közbeszerzések során elkövetett csalás miatt, 65-öt az egészségügyben, 44-et az oktatási rendszerben elkövetett csalások miatt nyitott a rendőrség. A bizonyítékok feldolgozását követően 391 bűnügyi dossziét továbbítottak az illetékes ügyészségnek.

„54 vádemelési javaslat született és 40 vádiratot küldtek a bíróságra. 8 személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, további 42 személyt őrizetbe vettek a hatóságok. A törvénytelen közbeszerzések több mint ötmilliárd lejjel károsították meg az államkasszát, az okozott kár behajtása érdekében 1,7 milliárd lej értékben vettek zár alá javakat” – írja az Agerpres az Országos Rendőr-felügyelőség közleménye alapján. 

Hirdetés