Rex Tillerson és James Mattis
Nagy Testvér
csubakka
2017. január 27. péntek, 13:44
A külügyi és védelmi tárca vezetői egyértelműen üzentek.

Úgy tűnik, a Trump-adminisztráció sem változtat azon az irányon, amely szerint az amerikai–román kapcsolatok, ezen keresztül pedig a térség biztonságának egyik alappillére a korrupcióellenes harc.

A külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson és James Mattis védelmi miniszter a január 12-i kongresszusi meghallgatáson mindketten kaptak egy-egy írásbeli kérdést Romániával kapcsolatban.

A Hotnews által megszerzett és pénteken ismertetett válaszok arra a kérdésre születtek, hogy a miniszterjelöltek elfogadják-e, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyik pillére és a román kormány egyik kiemelt célkitűzése a korrupcióellenes harc és a jogállamiság legyen?

Rex Tillerson válasza: „Románia fontos szövetséges és teljes mértékben egyetértek, hogy a korrupcióellenes harc és a jogállamiság az alapja a kapcsolatunknak. Várom, hogy a román kormánnyal együtt dolgozhassak ezeken a területeken, ha támogatják a kinevezésem.

Arra a kérdésre, hogy a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai támaszpont továbbra is működni fog, tekintette Románia iraki és afganisztáni szerepére, Tillerson leszögezte: elismeri „Románia értékes” hozzájárulását a közös biztonsághoz és „a Mihail Kogălniceanu-i légitámaszpont fontos szerepét” is.

A deveselu-i amerikai rakétabázissal kapcsolatos kérdésre Rex Tillerson azt válaszolta, hogy Irán továbbra is komoly vezélyt jelent az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonságára és létfontosságú a megfelelő védelmi kapacitás megléte, ezért nagyra értékeli, hogy Románia befogadja az Aegis Ashore rakétarendszert. Tillerson továbbra is megtartaná a „Romániát és a többi NATO-szövetségest védő” rendszert.

James Mattis válasza: „Románia keményen harcol a korrupció ellen és a jogállamiságért, olyannyira, hogy e tekintetben a térség vezető országa. Ugyanakkor ezt a folyamatot továbbra is fenyegetések érik és a reformok kiemelt fontosságúak”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19196
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.