Rex Tillerson és James Mattis
Nagy Testvér
csubakka
2017. január 27. péntek, 13:44
A külügyi és védelmi tárca vezetői egyértelműen üzentek.

Úgy tűnik, a Trump-adminisztráció sem változtat azon az irányon, amely szerint az amerikai–román kapcsolatok, ezen keresztül pedig a térség biztonságának egyik alappillére a korrupcióellenes harc.

A külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson és James Mattis védelmi miniszter a január 12-i kongresszusi meghallgatáson mindketten kaptak egy-egy írásbeli kérdést Romániával kapcsolatban.

A Hotnews által megszerzett és pénteken ismertetett válaszok arra a kérdésre születtek, hogy a miniszterjelöltek elfogadják-e, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyik pillére és a román kormány egyik kiemelt célkitűzése a korrupcióellenes harc és a jogállamiság legyen?

Rex Tillerson válasza: „Románia fontos szövetséges és teljes mértékben egyetértek, hogy a korrupcióellenes harc és a jogállamiság az alapja a kapcsolatunknak. Várom, hogy a román kormánnyal együtt dolgozhassak ezeken a területeken, ha támogatják a kinevezésem.

Arra a kérdésre, hogy a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai támaszpont továbbra is működni fog, tekintette Románia iraki és afganisztáni szerepére, Tillerson leszögezte: elismeri „Románia értékes” hozzájárulását a közös biztonsághoz és „a Mihail Kogălniceanu-i légitámaszpont fontos szerepét” is.

A deveselu-i amerikai rakétabázissal kapcsolatos kérdésre Rex Tillerson azt válaszolta, hogy Irán továbbra is komoly vezélyt jelent az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonságára és létfontosságú a megfelelő védelmi kapacitás megléte, ezért nagyra értékeli, hogy Románia befogadja az Aegis Ashore rakétarendszert. Tillerson továbbra is megtartaná a „Romániát és a többi NATO-szövetségest védő” rendszert.

James Mattis válasza: „Románia keményen harcol a korrupció ellen és a jogállamiságért, olyannyira, hogy e tekintetben a térség vezető országa. Ugyanakkor ezt a folyamatot továbbra is fenyegetések érik és a reformok kiemelt fontosságúak”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19196
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.