Rex Tillerson és James Mattis
Nagy Testvér
csubakka
2017. január 27. péntek, 13:44
A külügyi és védelmi tárca vezetői egyértelműen üzentek.

Úgy tűnik, a Trump-adminisztráció sem változtat azon az irányon, amely szerint az amerikai–román kapcsolatok, ezen keresztül pedig a térség biztonságának egyik alappillére a korrupcióellenes harc.

A külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson és James Mattis védelmi miniszter a január 12-i kongresszusi meghallgatáson mindketten kaptak egy-egy írásbeli kérdést Romániával kapcsolatban.

A Hotnews által megszerzett és pénteken ismertetett válaszok arra a kérdésre születtek, hogy a miniszterjelöltek elfogadják-e, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyik pillére és a román kormány egyik kiemelt célkitűzése a korrupcióellenes harc és a jogállamiság legyen?

Rex Tillerson válasza: „Románia fontos szövetséges és teljes mértékben egyetértek, hogy a korrupcióellenes harc és a jogállamiság az alapja a kapcsolatunknak. Várom, hogy a román kormánnyal együtt dolgozhassak ezeken a területeken, ha támogatják a kinevezésem.

Arra a kérdésre, hogy a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai támaszpont továbbra is működni fog, tekintette Románia iraki és afganisztáni szerepére, Tillerson leszögezte: elismeri „Románia értékes” hozzájárulását a közös biztonsághoz és „a Mihail Kogălniceanu-i légitámaszpont fontos szerepét” is.

A deveselu-i amerikai rakétabázissal kapcsolatos kérdésre Rex Tillerson azt válaszolta, hogy Irán továbbra is komoly vezélyt jelent az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonságára és létfontosságú a megfelelő védelmi kapacitás megléte, ezért nagyra értékeli, hogy Románia befogadja az Aegis Ashore rakétarendszert. Tillerson továbbra is megtartaná a „Romániát és a többi NATO-szövetségest védő” rendszert.

James Mattis válasza: „Románia keményen harcol a korrupció ellen és a jogállamiságért, olyannyira, hogy e tekintetben a térség vezető országa. Ugyanakkor ezt a folyamatot továbbra is fenyegetések érik és a reformok kiemelt fontosságúak”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19196
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.