Rex Tillerson és James Mattis
Nagy Testvér
csubakka
2017. január 27. péntek, 13:44
A külügyi és védelmi tárca vezetői egyértelműen üzentek.

Úgy tűnik, a Trump-adminisztráció sem változtat azon az irányon, amely szerint az amerikai–román kapcsolatok, ezen keresztül pedig a térség biztonságának egyik alappillére a korrupcióellenes harc.

A külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson és James Mattis védelmi miniszter a január 12-i kongresszusi meghallgatáson mindketten kaptak egy-egy írásbeli kérdést Romániával kapcsolatban.

A Hotnews által megszerzett és pénteken ismertetett válaszok arra a kérdésre születtek, hogy a miniszterjelöltek elfogadják-e, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyik pillére és a román kormány egyik kiemelt célkitűzése a korrupcióellenes harc és a jogállamiság legyen?

Rex Tillerson válasza: „Románia fontos szövetséges és teljes mértékben egyetértek, hogy a korrupcióellenes harc és a jogállamiság az alapja a kapcsolatunknak. Várom, hogy a román kormánnyal együtt dolgozhassak ezeken a területeken, ha támogatják a kinevezésem.

Arra a kérdésre, hogy a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai támaszpont továbbra is működni fog, tekintette Románia iraki és afganisztáni szerepére, Tillerson leszögezte: elismeri „Románia értékes” hozzájárulását a közös biztonsághoz és „a Mihail Kogălniceanu-i légitámaszpont fontos szerepét” is.

A deveselu-i amerikai rakétabázissal kapcsolatos kérdésre Rex Tillerson azt válaszolta, hogy Irán továbbra is komoly vezélyt jelent az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonságára és létfontosságú a megfelelő védelmi kapacitás megléte, ezért nagyra értékeli, hogy Románia befogadja az Aegis Ashore rakétarendszert. Tillerson továbbra is megtartaná a „Romániát és a többi NATO-szövetségest védő” rendszert.

James Mattis válasza: „Románia keményen harcol a korrupció ellen és a jogállamiságért, olyannyira, hogy e tekintetben a térség vezető országa. Ugyanakkor ezt a folyamatot továbbra is fenyegetések érik és a reformok kiemelt fontosságúak”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19196
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.