Szibériává vált délkelet-Románia a téli ítéletidő miatt

Hat megyében vörös hóviharriasztás van érvényben, számos főútvonal járhatatlan.
Hirdetés

Sűrű havazással, kemény hóviharokkal csapott le délkelet-Romániára a téli ítéletidő: hat megyében vörös hóviharjelzés van érvényben pénteken délelőtt, négy megyét pedig teljesen elvágott a külvilágtól a rendkívül kemény téli időjárás.

A meteorológiai szolgálat pénteken reggel Buzău, Brăila, Tulcea, Konstancaa, Ialomița és Călărași megyére adott ki délután 1 óráig hatályos vörös riasztást a hóviharok miatt, míg öt további megyében és Bukarestben narancssárga riasztás van érvényben.

Konstanca megyében negyvennél is több gépkocsi akadt el a hóban a közutakon, a megyében négy főutat le is kellett zárni a forgalom elől.

Brăila megyében még rosszabb a helyzet, ott az összes utat le kellett zárni. Ezért tizenöt terhes nőt megelőző intézkedésként még a szülés megindulása előtt beutaltak a kórházba.

Călărași megyében 23 település maradt áram nélkül a hóvihar miatt.

Bukaretben is szibériai viszonyok uralkodnak, a folyamatos havazás miatt még a főbb útvonalakat is hó borítja.

Hirdetés

A Román Vasúttársaság 41 járatot törölt az érintett megyékben az időjárási viszonyok miatt.

Az Henri Coandă repülőtéren nem kellett egyetlen járatot sem törölni, azonban a gépek mintegy harminc perces késéssel szállnak fel. A kifutópályákról folyamatosan takarítják a havat.

Azonban nem csupán a Kárpátokon túli területeket érinti az ítéletidő. A meteorológiai szolgálat pénteken déli 12 óráig érvényes sárga szintű riasztást adott ki Bihar, Arad és Temes megyére is a hófúvás miatt.

Hirdetés