Kevesebb hó, trópusi éjszakák, erős viharok – ilyen lesz az ország klímája

Egyértelműen a globális felmelegedés hatására.
Hirdetés

Egyre gyakoribbak és egyre erősebbek lesznek a szélsőséges meteorológiai jelenségek Romániában a következő évtizedekben, az Országos Meteorológiai Hivatal szakértőinek becslése szerint.

A globális felmelegedés miatt Románia klímája is változni fog, a 2021-2050 időszak például jelentősen más lesz meteorológiai szempontból az 1971-2000-es periódushoz viszonyítva – derül ki a meteorológusok által készített modellekből.

Jelentősen csökkenni fog például a leesett hó mennyisége. Az előrejelzések szerint akár 80 százalékkal is kevesebb hó hullhat Romániában, főleg az ország nyugati részében. A téli átlaghőmérséklet 2 Celsius fokkal, az ország déli részén pedig 3-4 fokkal magasabb lesz. Több lesz viszont a hóvihar és a hirtelen hózápor, jelentős mennyiségű csapadékkal.

A nyári időszakban megnövekedik a 20 Celsius foknál melegebb, úgynevezett trópusi éjszakák száma. 2050-ig tizennyolccal több ilyen éjszaka lesz, mint 1971 és 2000 között.

Több hőhullámra is számítani kell, amikor a hőmérséklet legalább két napon át meghaladja a 37 Celsius fokot. Ebből a jelenségből évente átlagosan öttel több lesz.

Hirdetés

A nyári átlaghőmérséklet a jelenleginél 3 Celsius fokkal, az ország déli részén 5 fokkal is magasabb lesz.

A felmelegedés miatt csökkenni fog ugyan a szelek átlagos sebessége, de több lesz a hirtelen széllökés és erős szélvihar. Trópusi viharra továbbra sem kell számítani, viszont több lesz az úgynevezett mediterrán jellegű ciklon, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal. Ennek nyomán több árvízre és földcsuszamlásra is számítani kell.

A hőmérséklet emelkedése persze az aszálynak is kedvez, néhány évtized múlva akár 20 százalékkal is erőseb lehet ez a jelenség, különösen az ország dél-nyugati részén.

Hirdetés