Rettegj, Erdély, jön a zimankó!

A partiumiak még örülhetnek egy keveset, de ők sem sokáig.
Hirdetés

Szerdától péntekig országszerte nagy esély mutatkozik csapadék kialakulására, akárcsak január 7-e és 15-e között, ennek a hétnek a végén pedig fagyra kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság két hétre szóló időjárás-előrejelzéséből, amelyet az Agerpres ismertet.

Eszerint Erdélyben január 2-a és 5-e között fokozatosan csökkenő hőmérséklettel kell számolni, január 6-án és 7-én a napi átlaghőmérséklet nem haladja meg a –10 Celsius-fokot. Az éjszakai átlaghőmérséklet január 7-én hajnalban –22 fok körül alakul. Az ezt követő napokban valamelyest enyhül az idő, de így is jóval hidegebb lesz, mint általában az évnek ebben a szakában.

A jelzett időszak második hetén nappal –5 és –1 Celsius-fok közötti, éjszaka –14 és –8 közötti átlaghőmérsékletre kell számítani.

Mindkét hét folyamán nagy lesz a csapadék kialakulásának esélye, kiterjedt területen azonban január 4-e körül, illetve 7-e és 15-e között lehet jelentősebb havazásra számítani.

Hirdetés

Csapadék tekintetében ugyanez érvényes a Bánságra és a Partiumra is. Ami a várható hőmérsékleti értékeket illeti, a Bánságban ezen a héten –6 fok körül várható a nappali, – 9 és –3 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet. Január 7-én hajnalra –14, –15 Celsius-fokot jósolnak a meteorológusok. A második héten –2 és +1 fok között alakul a legmagasabb, illetve –9 és –5 között a legalacsonyabb hőmérséklet.

A Partiumban – ahol az év első napjaiban kellemes, napsütéses idő volt, ellentétben Belső-Erdéllyel vagy Székelyfölddel – is fagy lesz 6-án és 7-én éjszaka és reggel. Ezen a héten –9 és –1 fok között alakul a nappali, illetve –7 és –5 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet. Január 6-a és 8-a között –17 és –13 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. A második héten –3 és +1 fok között változik majd a nappali, valamint –10 és –15 fok között az éjszakai átlaghőmérséklet – derül ki az előrejelzésből.

Hirdetés