Dragnea megtiltotta a pezsgőzést az új miniszterelnöknek a beiktatáson

A január 4-re tervezett esti ceremónia után dolgozni akar.
Hirdetés

Nincs szükség pezsgőre Sorin Grindeanu beiktatási ceremóniáján – véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Liviu Dragnea sajtótájékoztatóján kifejtette, a miniszterelnök eskütételi ceremóniáját az elnöki hivatal szervezi, de ő azon a véleményen van, és ezt a kijelölt kormányfővel is közölte, hogy

„nincs ok pezsgőzésre és egyebekre”.

„Nem én szervezem, de én egy egyszerű, komoly, hatékony procedúrát szeretnék, mert az embereknek utána a kormány székhelyére kell menniük, mert aznap este sor kerül az első kormányülésre” – jelentette ki Dragnea, akit, bevallása szerint, nagy megelégedettséggel tölt el, hogy a román állampolgárok azzal a tudattal fognak szilveszterezni, hogy a „milliók által várt programot gyakorlatba ültetik”. A PSD elnöke leszögezte: a parlament által megszavazott kabinet összetételét az államfő már nem változtathatja meg.

A PSD és az ALDE pénteken szabta meg a kormányalakítási ütemtervet.

Eszerint január 3-án, kedden 10 óra 30 perctől ülésezik a parlament két házának állandó bürója, és ugyanaznap délre hívták össze a plénumot. Ugyancsak kedden 14 órától a PSD és ALDE vezetőtestületei jóváhagyják a miniszterjelöltek listáját, 15 órától pedig a két alakulat parlamenti frakciói együttes ülést tartanak, amelynek keretében röviden bemutatják mindegyik jelöltet. A kijelölt kormányfő ezt követően nyújtja be a parlamenthez a miniszterjelöltek jegyzékét és a kormányprogramot.

Kedden 17 órától kerül sor a két ház állandó bürójának együttes ülésére, amelyen megállapítják a szerdai ülés napirendjét. Szerdán 8 és 14 óra között a szakbizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, 15 és 18 óra között ismertetik a kormányprogramot, illetve sor kerül a vitára és a beiktatási szavazásra.

18 óra után egyeztetésre várják az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőit.

A PSD elnöke elmondta továbbá, ha az államfő beleegyezését adja, szerdán 19 órától sor kerülhet a miniszterek eskütételére. Az elnöki szóvivő időközben jelezte: Iohannis „elvben beleegyezik”, hogy az új kormány január 4-én tegye le az esküt. 

Hirdetés