Iohannis fel van háborodva!

A PSD-nek és az ALDE-nak üzent az államfő, amiért nem szíveskedtek vele találkozni. Nem szerencsés – mondja.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta szerdán, hogy nem szerencsés a Szociáldemokrata Párt (PSD) együttműködést elutasító magatartása. „A mostani konzultációsorozat disszonáns hangja volt az, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége képviselői nem szíveskedtek megjelenni a találkozón. Üzenem a PSD-nek, hogy az államelnökkel való együttműködés elutasítása nem szerencsés magatartás” — jelentette ki Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón, miután konzultált a többi párt képviselőivel az új kormány megalakításáról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon javaslatával kapcsolatosan, hogy alakuljon egy többségi koalíció a jobboldali pártok részvételével, Iohannis elmondta: elméletileg lehetséges, de az még kérdéses, hogy politikailag is az. Azt a miniszterelnök-jelöltet fogja kinevezni, akit a többség jelöl, legyen az egy jobboldali koalíció, vagy a PSD részéről érkező javaslat.

Az  államfő az újabb tárgyalásokat az új parlament megalakulása utánra halasztotta. Megkerülte azt a kérdést, miszerint Dacian Cioloș szerepel-e még a lehetséges miniszterelnökök között, mint mondta, nem nyilatkozhat, amíg minden párttal nem tárgyal – beleértve a PSD-t is. Ugyanakkor egy másik újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha Traian Băsescu talál egy olyan koalíciót, amely támogatja, akár őt is kinevezné kormányfőnek.

Hirdetés