Csupa jó hírrel rukkolt elő Kolozsvár polgármestere

Nem emelnek helyi adókat, maradnak a különböző kedvezmények és kétezer új parkolóhelyet alakítanak ki. A lepusztult belvárosi műemlékekre 500 százalékos többletadót vetnek ki.
Hirdetés

A kolozsvári önkormányzat 2017-ben nem emel a helyi adókon és illetékeken, és megtartja a vállalkozóknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak biztosított eddigi kedvezményeket. Az erről szóló tanácshatározat-tervet szerdán bocsátották közvitára. Az ipari parkokban székelő cégek számára a városháza a törvények által megengedett legnagyobb adókedvezményeket biztosítja, és fenntartja a zöld házak után fizetett adók 50 százalékos kedvezményét is. Emil Boc polgármester közölte: nem változtatnak a tömegközlekedés egyetemista-, nyugdíjas- és diákbérleteinek árán sem.

Újdonság viszont, hogy az új adószabályozásnak megfelelően az önkormányzat 500 százalékos többletadóval sújtja azokat a belvárosi műemléképület-tulajdonosokat, akik a polgármesteri hivatal felszólítása ellenére november 30-ig nem kezdték meg ingatlanjuk homlokzatának felújítását. Ahogy korábban már szó volt róla: ötszörösére nő a város belterületén lévő elhanyagolt telkek adója is.

Az elég gyakori belvárosi dugók kiküszöbölése érdekében az önkormányzat kénytelen változtatni parkolási politikáján is. A polgármester a szerdai tanácsülésen bejelentette: öt új földalatti parkoló építését tervezik a városnegyedekben. Ennek érdekében közel ötszáz garázst bontanak le a Mogoşoaia, Primăverii/Kalányos, Băiţa/Kérő, Trotuşului/Szemere és Azuga utcákban, helyükre pedig mintegy 1500-2000 új parkolót alakítanak ki. Folyamatban van a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tulajdonában álló egyik terülten, a Hașdeuban és a Negoiu/Negoj utcában is egy új parkoló kialakítása. Magánparkoló épül az Avram Iancu/Petőfi utcában, továbbá egy közparkoló a Lucian Blaga/Szent György téren.

S ha mindez nem lenne elég, az elöljáró szintén földalatti parkolót ígér a Cipariu/Heltai téri görög katolikus templom közelében is.

Hirdetés