Kipetíciózná a Schweighofer deszkáit a hazai barkácsboltokból

Hogy ne csak a külföldi ügyfeleit veszítse el a fűrészüzem, ha illegálisan kivágott fát dolgoz fel.
Hirdetés
Petíciót indított ma Hans Hedrich környezetvédő aktivista a hazai de-clic.ro portálon, ám az aláírásokkal ő nem az állam valamely intézményére szeretne nyomást gyakorolni, hanem magáncégekre: a Romániában is bolthálózattal rendelkező barkácsáruházakra. 
 
Azt szeretné elérni, hogy a Baumax, Hornbach, Dedeman, Arabesque, Leroy Merlin és Bricostore áruházai azonnal szüntessék be a Holzindustrie Schweighofertől beszerzett fenyődeszkák árusítását. A Schweighofer múlt héten veszítette el a fenntarthatósági tanúsítványát, emiatt az ausztriai Spar áruházlánc be is vonta a termékeit saját polcairól.
 
A fenyőfát feldolgozó Schweighofer azért veszítette el a Forest Stewardship Council- Chain of Custody (FSC CoC) tanúsítványát, mert erős jelzések sőt bizonyítékok is léteznek arra vonatkozóan, hogy a fűrészüzemeiben feldolgozott fát nem mindig legális és fenntartható kitermelésből szerzi be, akár lopott fát is feldolgozhat.
 
A petíció szerint amennyiben a barkácsáruházak nem mondanak le a Schweighofer deszkáinak árusításáról, nemcsak hiteltelenné válnak, de akár bűnvádi vizsgálat is indulhat később ellenük. Ha viszont nem vesznek deszkát a Schweighofertől, azzal jelentősen hozzájárulnak a felelős fakitermeléshez és az erdők megmentéséhez – áll a petíció szövegében.
 
Azt meg se kell említenünk, hogy a barkácsáruházak vásárlói, azaz mi is dönthetünk arról, milyen faanyagot veszünk, és kinek adjuk érte a pénzünket.

Hirdetés