Kioltotta egymást a német és a lengyel válogatott

A C csoport rangadóján keményen küzdöttek a csapatok, de gól nem született.
Hirdetés

Nem bírt egymással a német és a lengyel válogatott az Eb C csoportjának csütörtök késő esti meccsén: a két csapat néha túlságosan is taktikusan, néha pedig egészen látványos meccet produkálva 0-0-s döntetlent játszott.

A meccs elején, ahogy az várható is volt, a németek kezdtek agilisabban – az agresszivitás és a játék tekintetében egyaránt.

Khedira már a legelején sárgát kapott, miután rövid időn belül a második kemény szabálytalanságát is elkövette, viszont helyzetük is volt, miután egy beadásból Götze kevéssel fejelt a lengyel kapu fölé.

Negyed óra elteltével sem szűntek a német rohamok, de Kroos becsúszva mellé pöckölte a labdát.

A lengyelek is át-átruccantak a német térfélre, de támadásaik rendszerint még azelőtt elhaltak a jól blokkoló német védelemben, hogy igazán kibontakozhattak volna. Hasonlóan jól szűrte a lengyel védelem is a német attakokat.

Az első félidő végéig aztán a játék olyanná alakult, hogy az iszapbirkózás ahhoz képest maga a totális, nyílt sisakos támadó futball. Az amúgy gyors játék a középpályán zajlott, ha eljutott valamelyik tizenhatos előterébe, a masszívan működé védelmek mindent semlegesítettek.

A második félidő hatalmas lengyel helyzettel indult: Grosicki lőtt kiszorított helyzetből a kapu irányába, Milik pedig a gólvonal előtt a labda mellé fejelt.

Rögtön érkezett a német válasz: Gözte lövése pattant ki Fabianskiról, majd a védelem szögletre hárított.

Aztán Milik és Lewandowski előtt is adódott lehetőség, de ők nagyvonalúan nem éltek vele.

Német oldalon Götze helyett Schürrlét becserélve próbáltak tenni a gól érdekében, de gól nem született, egyik oldalon sem: Milik, majd Özil és Kroos sem járt sikerrel.

A meccs kemény német offenzívával zárult, de ezúttal is lepattantak a lengyel védelemről, így aztán ez az első mérkőzés a 2016-os Eb-n, amely gól nélküli döntetlennel zárult, a két csapat így egyaránt 4-4 ponttal várja a csoportkör utolsó fordulóját. Ez az eredmény ugyanakkor azt jelenti, hogy a kora este Észak-Írországtól is kikapó, nulla pontos Ukrajna már biztosan kiesett.

C csoport:
2. forduló:
Németország-Lengyelország 0-0
Saint-Denis, Stade de France, 73 648 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
sárga lap:
Khedira (3.), Özil (34.), Boateng (67.), illetve Maczynski (45.), Grosicki (55.), Peszko (93.)
Németország:
Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector – Kroos, Khedira – Müller, Özil, Draxler (Gomez, 71.) – Götze (Schürrle, 66.)
Lengyelország:
Fabianski – Piszcek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 76.) – Blaszczykowski (Kapustka, 80.), Grosicki (Peszko, 87.) – Milik, Lewandowski
A csoport állása: 1. Németország 4 pont (2-0), 2. Lengyelország 4 (1-0), 3. Észak-Írország 3, 4. Ukrajna 0

Északír győzelem Ukrajna ellen

A jobban akaró és tudatosabban játszó északírek 2-0-ás győzelmét győzelmét hozta a labdarúgó Eb csütörtök esti meccse a C csoportban a meglehetősen fantáziátlanul játszó ukránokkal szemben.

Az első forduló két vesztesének összecsapásán mindkét együttesnek csak a győzelem volt jó a továbbjutás szempontjából, így keményen belekezdtek. Az elején Dallas lövését védte Pjatov, majd a másik oldalon alakult ki helyzet, de az egyik ír védő kezéről pattant ki a kapu irányába tartó labda – bár ez a tizenhatoson belül történt, nem járt érte büntető.

A folytatásban aztán a szakadó esőben mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de igazi gólveszély nem alakult ki. Az ukránok aztán mezőnyfölénybe kerültek, de gólra ezt sem tudták váltani – Rakickij 28 méterről leadott bombáját a kapus könnyedén megfogta.

Az ukránok folyamatosan próbáltak támadni, de sok ötlet és kreativitás nem volt a játékukban, az északírek könnyedén romboltak a kapujuk előtt.

A másik oldalon egy kontra végén szögletig jutott a legjobban taksált játékosa, Lafferty nélkül felálló ír válogatott, de Cathcart fejese ha csak kicsivel is, de elkerülte a kaput.

Hirdetés

A félidő végén a szigetországiak támadtak többet, de az eredményjelző kezelőjének ennek nyomán sem akadt dolga.

A második félidő elején aztán már gólnak örülhettek az északírek: egy beívelt szabadrúgást

a védője által teljesen magára hagyott McAuley fejelt védhetetlenül Pjatov kapujába.

Pillanatok múlva egyenlíthettek volna az ukránok, de Szeleznyov fejese McGovern karjaiban landolt.A mérkőzés ezt követően parázs küzdelmet hozott – az időjárás azonban úgy döntött, hogy a szó szoros értelmében lehűti a kedélyeket: jégeső szakadt a stadionra, így a játékvezető felfüggesztette a meccset.A rövid kényszerszünet után ismét egymásnak esett a két csapat, az északírek továbbra is nagyon nyomtak, de komolyabb helyzet az ukránok előtt adódott: Kovalenko bombája a felső sarok mellett zúgott el.Az utolsó negyed órában az ukránok támadtak többet, de a masszív ír védelemmel nem bírtak, távoli átlövéseik elkerülték a kaput.A hatperces hosszabbítás végén aztán eldőlt a meccs: egy északír támadás végén Dallas bombázott kapura 16-ról, Pjatov az ő lövését még kitolta, de

a kipattanóra McNair csapott le, és bevágta a rövid sarokba.

Észak-Írország ezzel a megőrizte a továbbjutási esélyeit, a két vereséget begyűjtő ukránok sorsa viszont igencsak bizonytalan.

C csoport, 2. forduló:
Észak-Írország – Ukrajna 2-0 (0-0)
Lyon, Stade de Lyon, 51 043 néző, v.: Pavel Královec (cseh)
gólszerzők: McAuley (49.), McNair (96.)
sárga lap: Ward (63.), Dallas (84.), J. Evans (95.), illetve Szeleznyov (40.), Szidorcsuk (67.)
   
Észak-Írország:

McGovern – Hughes, Cathcart, J. Evans, McAuley – Ward (McGinn, 69.), C. Evans (McNair, 92.), Davis, Norwood, Dallas – Washington (Magennis, 81.)
Ukrajna:
Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Sztyepanenko, Szidorcsuk (Garmas, 76.), Kovalenko (Zincsenko, 81.) – Jarmolenko, Konopjanka – Szeleznyov (Zozulja, 69.)

Cseréi mentették meg Angliát

A két válogatott egymás elleni csatái 137 éves múltra tekintenek vissza (1879 májusában volt az első), de a korábbi 101 mérkőzés egyikét sem világversenyen játszották. Roy Hodgson az oroszok elleni döntetlen után sem változtatott az angol játékrendszeren és kezdőn, miközben a szlovákokat legyőző Wales edzője, Chris Coleman három új játékost is bedobott – sőt, első edzőként más kapussal (a sérüléséből felépült Hennessey váltotta Wardot) is kezdte a meccset. 

A szélsőiket túlzottan középre toló angolok képtelenek voltak olyan lendületesen játszani, mint négy nappal korábban, az első félidőben a pontrúgásokat leszámítva csak egyetlen helyzetet tudtak kidolgozni, amelynek végén Sterling öt méterről sem találta el a kaput. Rooney szögletei és szabadrúgásai is eredménytelenek voltak, a túloldalon viszont

Bale már másdoszor talált be ezen az Eb-n szabadrúgásból.

A 35 méterről eleresztett lövés pontos volt ugyan, de Hart késői vetődése is kellett a gólhoz – a Manchester City hálóőre is beállt a világversenyeken nagyokat bakizó angol kapusok egyre hosszabb sorába.

Szünetben Hodgson feladta az egycsatáros játékot, Vardy és Sturridge beállásával már hamisítatlan brit 4-4-2-t tolt az angol csapat, amely be is tudta szorítani ellenfelét. Az egyenlítés viszonylag hamar jött, ismét egy védelmi hibából:

a walesi csapatkapitány Ashley Williams éppen a kapu torkában ácsorgó Vardy elé fejelte a labdát, a Leicester gólgyárosa pedig bevágta.

Az ezt követő 10 percet önfeláldozó bekkeléssel húzta ki Wales, a második félidő közepétől egyhült az angol nyomás, viszont Bale-ékben sem maradt már erő a támadásokhoz. A Pax Britannicának a ráadás perceiben Sturridge vetett véget, aki balról beküzdötte magát és a labdát az ötös sarkáig, majd a rövid sarokba lőtt. 

B csoport, 2. forduló: Anglia–Wales 2-1
Lens, Stade Bollaert-Delelis, 34 033  néző. Vezette: Felix Brych (német)
Anglia: Hart – Walker, Smalling, Cahill, Rose – Dier – Lallana (Rashford, 73.), Rooney, Alli, Sterling (Sturridge, 46.) – Kane (Vardy, 46.).
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor – Ramsey, Ledley (Edwards, 67.), Allen – Bale, Robson-Kanu (J. Williams, 72.).
Gólszerző: Vardy (56.), Sturridge (90+1.) illetve Bale (42.)
Sárgalap: Davies (61.)
A csoport állása: 1. Anglia 4 pont, 2. Szlovákia és Wales 3-3, 4. Oroszország 1.

 

Hirdetés