Tőkés is megszólalt Beke-ügyben

A titkosszolgálat a „magyar kártya” újbóli kijátszásával hecceli a román közvéleményt.
Hirdetés

A közelmúlt történelmi távlataiba helyezte a december elsején kipattant kézdivásárhelyi „terrorügyet” Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő strasbourgi felszólalásában. Emlékeztet arra az 1984-es „terrorcselekményre”, melyet nagy bizonyossággal a korabeli kommunista rezsim politikai rendőrsége, a Szekuritáté forgatókönyve alapján hajtottak végre Mihály vajda sepsiszentgyörgyi szobránál, s amelynek tragikus módon a kiskorú Vaszi János is áldozatául esett. Felidézi 1989 karácsonyát is, amikor a Szekuritáté a magyarellenes érzések felkorbácsolásával, illetve az ország épsége ellen törő „magyar veszéllyel” riogatva próbálta leszerelni a diktatúrával szembeni általános elégedetlenséget. 

Tőkés szerint a mostani forgatókönyv – amely Beke István „székely-magyar mozgalmi vezető” őrizetbe vételéhez vezetett – kísérteties hasonlóságot mutat ezekkel az esetekkel. Az EMNT-elnök szerint  a szeku utódszervezete, a SRI ismét a „magyar kártya” kijátszásával igyekszik elterelni a figyelmet a kormányválságon alighogy átesett országot nyomasztó súlyos gondokról.

„A migrációs válság és a nemzetközi terror elharapózása idején különösképpen fenyegető a terrorizmus kollektív bűnébe keverni a területi autonómiáért síkra szálló Székelyföldet. Ez a szándék húzódhat meg a kézdivásárhelyi terrorvád mögött, figyelembe véve azt is, hogy a SRI hangsúlyos módon »biztonsági kockázatként« kezeli a magyar önrendelkezési törekvéseket” – fogalmaz Tőkés.

Hirdetés