Csak házi őrizet Șovának

Pedig a DNA előzetes letartóztatást javasolt.
Hirdetés

Harminc napos előzetes letartóztatás helyett csupán házi őrizetet szabott ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által többrendbeli befolyással üzérkedéssel gyanúsított Da Șova szociáldemokrata képviselőre pénteken a legfelsőbb bíróság. A DNA előzetes letartóztatást szeretett volna, de a politikusnak és ügyvédjének sikerült jobb belátásra bírnia a bírákat.

A szenátus csütörtökön járult hozzá, hogy a DNA őrizetbe vehesse Șovát. Ezt még aznap meg is tette, de az ügyészség csak 24 órára zárhatta be – az előzetes letartóztatásról a bíróságnak kellett döntenie, amely nem látta azt indokoltnak.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) november közepén közölte, hogy újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Șova ellen, akit Victor Ponta volt miniszterelnökkel együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Șovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét. Összesen 100 ezer eurót spórolt meg magának így.
 

Hirdetés