Ráugrottunk a tanösvény játékaira

Nem számított, hogy politikus, egyetemista vagy újságíró: mindenki játszani akart az utolsó magyar polihisztor szellemével.
Hirdetés

Iskoláknak szánt játékokra, a természettudományt népszerűsítő kis trükkökre cuppantunk rá tegnap a BBTE Egyetemiek Házában. Persze csak miután a rektori hivatalban lezajlott a protokollfelvonás: Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa bemutatta, Szakáli István Loránd helyettes államtitkár pedig átadta a Herman Ottó Vándortanösvényt.

Herman Ottó autodidakta polihisztor volt, vagyis formális egyetemi képzettség nélkül, de rendkívül magas szinten művelt több tudományágat (madártannal, pókokkal, balatoni halászok eszközeivel és szókincsével foglalkozott, de ő indította be a magyarországi őstörténeti kutatást is). Decemberben volt halálának századik évfordulója, ezért 2014 Herman Ottó emlékév volt Magyarországon.
 
Herman Ottó
 
A tanösvényt végigjárva az is kiderül, hogy kortársainak feje mellett mi mindent művelt még. Azért vándor a tanösvény, mert iskoláknak adják kölcsön, és könnyen utaztatható: hét rollupból és három banános doboznyi játékból áll. És azért kezdi Kolozsváron egy hetes erdélyi turnéját, mert Herman Ottó tudományos pályája is Kolozsváron indult.
 
Az idős Brassai Sámuel 1864-ben a saját fizetéséből szerződtette az Erdélyi Múzeum Egylethez állatpreparátorként. Hosszú hajuk és szakálluk miatt hasonlítottak is. Herman Ottó Kolozsváron ismerte meg Jászai Marit, akivel gyorsan eljegyezték egymást, majd gyorsan kiábrándultak egymásból.
 
Markó Bálint
 
Mile Lajos (balra) és Markó Bálint (állva) csak úgy szórta az életrajzi sztorikat.
 
Nagyon sok madarat és egyéb állatokat, sőt még ásványokat is gyűjtött Kolozsvár környékéről és a Mezőségről, ez az Európában szinte egyedi preparátumgyűjtemény képezi a Kolozsvári Állattani Múzeum alapját. Amely múzeumként is múzeum, vitrinekben kiállított, preparált állatok ilyen tömegét már nem látni Nyugat-Európában – tudtuk meg Markó Bálinttól, a Biológia Kar oktatójától.
 
A tanösvényt nem az öncélú játszadozás kedvéért vándoroltatják. Így szeretnék a gyerekek érdeklődését a természettudományok irányába terelni – mondta a szintén természettudós Vásárhelyi Tamás, aki több játékot maga tervezett vagy talált ki. Szerinte Herman Ottó is így népszerűsítette a tudományt a maga korában, és ezzel egy mostai európai uniós elvnek is eleget tenne.
 
A tanösvény beltéri használatra készült, de ugyanúgy állomásokat, játékokat kell bejárni benne, mint ha kültéri lenne. Erdélyben Macalik Kunigunda tanársegéd és Szállasy Noémi adjunktus vándoroltatja az Iskola másként hetében, április 7-10. között a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban, a csíkszeredai Gyermekek Házában, a csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskolában, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőben.
 
Mile Lajos fészket rak Kolozsváron
 
Egy helyettes államtitkár és egy biológus figyeli, ahogy Mile Lajos főkonzul fészket rak Kolozsváron egy „csőrrel”. (A címlapképen pedig Szakáli István lép pókhálóba.)
 
A tanösvény bejárásához az illető iskolák pedagógusainál kell bejelentkezni, nekünk viszont szerencsénk volt, mert megnézhettük, hogyan csomagolja ki és mutatja be a játékokat kolozsvári egyetemistáknak Vásárhelyi Tamás és a BBTE említett oktatói. És rákattantunk:
 
Pókhálóba léptem
 
Úgy kell végigmenni ezen a pókhálószeleten, hogy csak a zöld színű „küllőre” szabad lépni, mert az nem ragad. Azon jár a pók is, hogy csak a zsákmánya ragadjon bele a hálójába.
 
 
Herman Ottó karrierje
 
Herman Ottó tipikusan Kárpát-medencei életútját próbálják kirakni a diáklányok puzzle-ból.
 
 
Évgyűrű-puzzle
 
Az évgyűrűpuzzle-t valamivel könnyebb kirakni, …
 
 
Ágpuzzle
 
… mint az ágakat.
 
 
Magvasakat gondolnak a politikusok
 
Tapintás útján tájékozódnak a politikusok, és közben magvasakat gondolnak: milyen magok lapulnak a zsákocskákban?
 
 
Breki
 
A béka hátán és a többi recén béka- és rovarhangokat lehet utánozni.
 
 
Golyóhalászat
 
Golyók vezetésével ősi balatoni halászeszköz működését tanultuk meg, és hogy miért nem tudott kiúszni belőle a hal.
 
 
Herman Ottó madarai
 
Mit is lehet játszani ezzel a harkállyal? Játékleírások segítik a játékosokat és a pedagógusokat.
 
 
Madarat tolláról
 
Vásárhelyi Tamás épp azt mutatja be, hogy a madártollnak és a szárnynak is olyan a szerkezete, hogy lepereg róla a víz. A többi vizes játék meglepetés, tessék szépen a tanösvény útjára lépni értük.
 
 
Herman Ottó vándortanösvény
 
Addig is, amíg bejárod, ne feledd, hogy te is lehetsz Herman Ottó. 

 

Hirdetés