Statisztikával vágott vissza Pontának Budapest

A román kormányfő európai szinten vitatná meg Magyarország viszonyát Oroszországhoz. De most már nem annyira biztos.
Hirdetés

Victor Ponta a Reuters hírügynökség beszámolója szerint a külföldi sajtó képviselői számára tartott tájékoztatón azt mondta: nem akar egy szomszédról beszélni, de úgy véli, hogy „Magyarország álláspontja Oroszországgal kapcsolatban nem csak Romániát aggasztja, azt európai szinten is meg kellene vitatni”. 

Ponta a Bloomberg hírügynökség szerint azt is megjegyezte, hogy Románia kevésbé szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, mint más szomszédos országok vezetőivel.
 
Magyarország mindig is tartotta magát a közös európai állásponthoz az Oroszországgal szemben elhatározott szankciók ügyében – reagált a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).
 
A külügyi tárca közleményében az áll: Magyarország mindig is tartotta magát a közös európai állásponthoz az Oroszországgal szembeni szankciók ügyében, pedig a szankciók jelentős negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaságra. Románia tavaly az Eurostat adatai szerint 5 százalékkal tudta növelni exportját Oroszország irányába a szankciók és az embargó ellenére. „Ennyit az együttműködés szorosságáról” - áll a rövid közleményben.
 
A román politikusok nem most szóltak be először a túl szorosnak ítélt magyar-orosz viszony miatt. Múlt csütörtökön Klaus Johannis vélte úgy a Gazeta Wyborcza lengyel napilapban, hogy az ukrajnai konfliktus ügyében megnyilvánuló európai egységet nem szabad megtörni, még ha időről időre nyilvánosságot kapnak egyes EU-tagállamok „önző érdekei” is.

Hirdetés