Négynyelvű feliratok lesznek a vásárhelyi műemlékeken

Több mint 160 műemlék épületről van szó. Az egyik nyelv természetesen a magyar lesz.
Hirdetés

A marosvásárhelyi közgyűlésen csütörtökön délután három, a magyar közösség szempontjából igen fontos határozattervezetet hagytak jóvá a képviselők. A városban levő műemlékek feliratozásáról, a volt Aranykakas vendéglő épületének helyi érdekeltségű, közhasznú ingatlanná nyilvánítását célzó eljárás megindításáról, valamint a Pro Cultura díjak létrehozására vonatkozó tervezetek kapcsán nem vitatkoztak a képviselők.

A döntések értelmében mindegyik marosvásárhelyi műemlék épületre négynyelvű – magyar felirattal is ellátott – táblát függesztenek ki legkésőbb év végéig. A táblákra összesen 50 ezer lejt különítenek el a város idei költségvetéséből, a projekt mind a 162 nyilvántartásba vett műemlék épületet érinti.

„Annak ellenére, hogy sok vita előzte meg az Aranykakas épületének közérdekűvé nyilvánítását, illetve a kisajátítási folyamat elkezdését, egyhangúlag megszavazta a testület. Ez nagy öröm, hiszen az első, de legfontosabb lépésről döntöttünk az Aranykakas restaurálása tekintetében” – nyilatkozta a Népújságnak a tanácsülést követően Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere. Az ingatlanban kulturális, multifunkcionális központot szeretnének kialakítani, kávéházakkal, előadótermekkel.

Ami a Pro Cultura díjak létesítését illeti, Peti András szerint ezáltal „egyrészt a kulturális intézmények munkáját ismerjük el, másrészt azon művészek tevékenységét, akik öregbítették a város hírnevét, ismertté tették belföldön és külföldön egyaránt”.
 

Hirdetés