Vérengzés Párizsban

Világos, hogy újra kell gondolni az egész európai közösségben a terrorizmus elleni küzdelmet, szakértők szerint vissza kell térni a régi módszerekhez, ügynököket kell beépíteni a terrorszervezetekbe.
Hirdetés

„Változott az al-Kaida és más terrorszervezetek stratégiája, a nagy, évekig tartó előkészületeket igénylő merényleteket, mint az ikertornyok ellenit, kisebb, de nem kevésbé véres akciók váltották fel, amelyekkel szemben szinte lehetetlen védekezni.

A közösségi oldalakon olvasható beszámolók szerint a tettesek szép nyugodtan sétáltak fel a második emeleti szerkesztőségbe, és egyenesen kivégezték az újságírókat. A Le Monde értesülései szerint akcentus nélkül beszéltek franciául, és azt kiabálták: Bosszút állunk a prófétáért!

Az eset hihetetlen felháborodást váltott ki világszerte, hiszen nem lehet másként értelmezni, mint a sajtószabadság elleni példátlan támadásnak, s ezáltal a demokrácia egyik legnagyobb értéke kerül veszélybe. »Soha semmilyen barbár cselekedet nem fogja elfojtani a sajtószabadságot. Egy­séges ország vagyunk, amely egységesen válaszol és cselekszik« – írta később a Twitteren a gyorsan helyszínre érkező Hollande elnök. Franciaországban él a legnagyobb muszlim közösség, ráadásul az elmúlt években a körülbelül ötmilliós, francia állampolgársággal rendelkező muszlimok egy része radikalizálódott, több ezren harcolnak Szíriában és Irakban, az Iszlám Állam közelében.

Világos, hogy újra kell gondolni az egész európai közösségben a terrorizmus elleni küzdelmet, szakértők szerint vissza kell térni a régi módszerekhez, ügynököket kell beépíteni a terrorszervezetekbe.”

Hirdetés