A Facebook-pöröly

A Facebook, mint politikai fegyver. Csak ellenzékieknek.
Hirdetés

Egy hatalmon levő erő sohasem tud

virális üzenetet elindítani az interneten.

Azt szokták mondani, hogy a Facebook-on nyerték meg az elnökválasztást. Elképzelhető, ha elfogadjuk, hogy a mobiltelefóniával kombinált közösségi hálózatok terjesztették el a külföldön szavazók által elszenvedett igazságtalanságot az egész társadalmon belül. De ez könnyen félreérthető is. Azt is mondták, például, hogy üzeneteit közvetítő médiaként Victor Ponta elhanyagolta az internetet. Ennek pedig az lehetne a következménye, hogy a közösségi hálózatoknak kellene a bármiféle politikai kampányok fő terepévé válniuk és – természetesen – a mindenféle diverziók és manipulálások által elárasztott új területté.

Ha megnézzük a november 16-i eseményeket, a cianidozás vagy palagáz elleni tüntetéseket, de az „arab tavasz” megnevezés alá sorolt politikai mozgósításokat is, azt látjuk, hogy az internet volt az a média, melyen keresztül erős, valódi társadalmi és politikai konfliktusokból fakadó alternatív üzeneteket közvetítettek. Más szóval, az internet hiteles, vagyis nem gyártott üzenet elterjesztését segítette elő.

Akinek van valamilyen üzenete és nem fér hozzá a hivatalos kommunikációs eszközökhöz, akkor ezeken a hálózatokon keresztül, lépésről lépésre, emberről emberre haladva elterjesztheti. Ezért hiba azt mondani, hogy Victor Ponta az interneten veszítette el a választást, mert nem is ott folytatta a csatát.

Igaz, hogy a PSD kampánycsapata online is éreztette a hatását, egy adott pillanatig pedig Victor Ponta Facebook-oldalának több „barátja” volt, mint az összes többi jelöltnek együtt. De a Facebookon és a médiában megjelent üzenetei teljesen azonosak voltak. Következésképpen azt mondhatnánk, hogy a Facebook igazán

csak az ellenzéknek és – zömmel – a tüntetőknek használ.

Hirdetés

A lényeg az, hogy nem az egyre szélesebb körű internet-hozzáférés vált ki társadalmi változásokat, hanem a társadalmi bírálatok találnak az internetben egy rendkívül jó népszerűsítési módot. Nem Hollandiában vagy Finnországban történtek politikai tömegmozgósítások, hanem Ukrajnában.

Ez azt jelenti, hogy az internet ezúttal elsősorban a hátrányos helyzetűeknek kedvezett, akik a társadalmi szöveten belüli vagy földrajzi szétszórtságuk miatt nem tudták magukat másképp megszervezni. Ahhoz, hogy a Facebook hasznos politikai eszközzé váljon, a felhasználónak rendelkeznie kell egy tiltakozó üzenettel. Az internet az a közeg, mely a gyengéket segíti, hogy megvédjék magukat.

Hirdetés