Szatmáriak, használjátok a magyar nyelvet a közigazgatásban!

Ha meg nem megy, jelezzétek. A törvény ugyanis lehetőséget biztosít erre. Előbb utóbb feljelentés is születhet a diszkriminációellenes tanácsnál.
Hirdetés

A magyar nyelvű ügyintézés lehetőségének megteremtését és a lakosság magyar nyelvű tájékoztatását követeli a szatmárnémeti polgármesteri hivataltól Maskulik Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő. A tanácsos a városi önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén adott hangot nemtetszésének, amiért két éve alig-alig kerülnek fel magyar nyelvű hírek, tájékoztatók a polgármesteri hivatal honlapjára, s szerinte elfogadhatatlan, hogy azt a kevés magyar nyelvű tartalmat, ami megjelenik, fordítóprogramok segítségével generálják. Azt is kifogásolta, hogy a normatív jellegű döntéseket nem közlik a magyar nyelvű újságokban, ahogy a tanácsülések napirendjét sem, holott a kisebbségi törvény értelmében a közel 40 százalékban magyarok által lakott városban ez kötelező lenne.

Maskulik kilátásba helyezte, hogy feljelentést tesz a prefektúrán, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), ha a helyzet nem változik. Rámutatott: a jogszabály értelmében a magyar nyelven történő ügyintézés lehetőségét biztosítani kellene Szatmárnémetiben, ezért arra szólította fel a szatmári magyarokat, hogy használjanak magyar nyelvű formanyomtatványokat, és ha nem részesülnek megfelelő bánásmódban, jelezzék panaszaikat. „Nem kérek semmi mást, csak azt, hogy tartsák be a törvényt” – jelentette ki a képviselő, aki szerint a lakosság mentalitásváltására is szükség lesz ahhoz, hogy valóban meghonosodjék a magyar nyelv használata a helyi közigazgatásban.

Megyei szinten sem rendezett a helyzet. Részletek az alábbi linken.

Hirdetés